10. března 2020

OKÉNKO RADNÍCH

Radní pro oblast dopravy Jiří Lála:

Únor se nesl v duchu dalšího setkání radních pro dopravu všech velkých pražských městských částí. Tentokráte bylo jednání pod patronací náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra. Řešilo se rozšiřování a budoucí koncepce parkovacích (modrých) zón a pan náměstek přislíbil, že se bude našimi návrhy zabývat tak, aby byly zóny přívětivější pro rezidenty Prahy. Další otázkou byla problematika sdílených dopravních prostředků. V uplynulém měsíci také pokračovaly jednání na magistrátě ohledně realizace KESu (Aleje ruského exilu), projektu revitalizace Vítězného náměstí nebo nově také TT Motol, tedy propojení přes Kukulovu ulici. V Muzeu MHD Praha jsme na konci února s Jakubem Stárkem, místostarostou Šestky křtili tyhle krásky – zrekonstruované tramvaje T2 – které budou jezdit na lince 23 z Malovanky na Zvonařku. Do pražského provozu se vrací po více než padesáti letech. Osobně mám pocit, že to není tak dávno, kdy tyhle tramvaje byly nové, ale to mi jen ukazuje, jak ten čas letí. Tyhle vozy jsou také jako nové, oproti historii ale mají jednu novinku – jsou vybavené bezkontaktními terminály na nákup jízdenek. Svézt se s nimi můžete už nyní. Tak ať se vám výlet do historie líbí.

Radní pro oblast školství Marie Kubíková:

Unikátní pilotní projekt Trenéři do škol, který postupně od loňského roku rozjíždíme na 1. stupni našich základních škol, má čím dál větší popularitu mezi rodiči, děti i učiteli. Proto se o něj začínají se o něj zajímat další školy, města, ale i instituce. Začaly se nám z různých stran množit dotazy, jak to děláme, že se tak rychle a úspěšně podařilo projekt rozjet, a tak jsme se rozhodli společně s jeho aktéry uspořádat odbornou konferenci na téma „Inovace výuky tělesné výchovy na 1. stupni“, která projekt do detailu představila. Současně připravila platformu pro výměnu zkušeností, pro další spolupráci trenérů a učitelů, ukázala jak hledat cestu na úrovni ředitelů škol a vedení měst. Konference v Národní technické knihovně ukázala učitelům, jak projekt dokáže žáky motivovat ke sportu a významně zlepšit jejich pohybovou gramotnost a dobrou fyzickou kondici. V neposlední řadě jsme měli možnost úspěšný projekt představit zástupcům ministerstva školství, Národní sportovní agentury nebo magistrátu, kteří mají možnost rozhodovat o jeho rozšíření či finanční podpoře. O cenné rady v oblasti sportování dětí a vlivu sportu na zdravý vývoj se podělili nejen odborníci, ale i naši známí olympionici Barbora Špotáková nebo David Svoboda. Konference měla už z pohledu zaplněného sálu v NTK obrovský ohlas a já jsem pyšná, že Praha 6 je opět o krok napřed a udává tempo. Projekt díky profesionální práci trenérů a spolupráci s učiteli umocňuje v dětech radost z pohybu a obohacuje jejich dovednosti, a to považuji za velmi důležité.

Jakub Stárek

člen ZHMP