10. února 2020

Velkokapacitní autobusy na letiště jezdit nebudou

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vypsal v roce 2019 zakázku na 20 velkokapacitních autobusů. Ty měly být primárně určeny na linku 119, která jezdí v Praze 6 z Veleslavína na ruzyňské letiště. Jenže žádný výrobce neměl o zakázku v nastavených parametrech zájem.

„Pro úspěch ve veřejné zakázce na nákup 20 velkokapacitních autobusů jsme udělali maximum – před vypsáním jsme zrealizovali 2 kola předběžných tržních konzultací (PTK), oslovili jsme všechny stávající i potenciální výrobce velkokapacitních autobusů v Evropě, prodloužili jsme PTK na základě předběžného zájmu výrobců a podle jejich vyjádření jsme připravili dokumentaci pro vypsání samotného tendru, vše v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ sdělil dopravnímu magazínu MHD86.cz Daniel Šabík z dopravního podniku.

Dopravce oproti první veřejné zakázce na velkokapacitní autobusy změnil své požadavky. Místo pronájmu s plným servisem ze strany výrobce chtěl nyní autobusy koupit. Proč se přesto žádný výrobce nepřihlásil? Jednou z možností mohl být požadavek výrobců na zkrácení záruční doby. „Pro DPP by to znamenalo výrazné zhoršení podmínek a zvýšení nákladů do budoucna. V tendrech na standardní, kloubové nebo midi autobusy, které jsme doposud realizovali, žádný z výrobců neměl výhrady k námi požadované záruční době,“ dodává Šabík.

Dalším z důvodů může být podle Šabíka malá velikost zakázky, či odklon výrobců k bateriovým trolejbusům. Přesto existuje v Evropě řada měst, kam byly v posledních době tříčlánkové autobusy dodávány. Patří mezi ně například španělská Barcelona, švédské Mälmo, norský Bergen a Trondheim, či Lucemburk.

Mrzí nás to, zní z DPP

„Nás samotné to mrzí, nicméně opakování stejné veřejné zakázky v současnosti neplánujeme. O to více se soustředíme na urychlení prací na elektrifikaci linky 119, kde na přelomu letošního a příštího roku očekáváme získání pravomocného územního rozhodnutí a stavebního povolení. Na základě již realizovaného prvního kola předběžných tržních konzultací registrujeme násobně větší zájem u výrobců tříčlánkových bateriových trolejbusů než u výrobců velkokapacitních autobusů. V současné době připravujeme další kolo předběžných tržních konzultací a v průběhu prvního pololetí 2020 samotnou veřejnou zakázku na nákup velkokapacitních trolejbusů vypíšeme,“ říká Daniel Šabík (DPP).

O zrušení zakázky na velkokapacitní autobusy rozhodlo představenstvo dopravního podniku na lednovém zasedání. Jak bude řešena doprava na letiště v letošní sezóně není jasné. Loňské zdvojené spoje linky 119 se ukázaly jako neefektivní, jelikož druhý autobus odjíždět často téměř prázdný. Zároveň dopravní podnik je svázán nedostatkem řidičů autobusů. Velkokapacitní autobusy by se přitom hodily nejen na letištní linku 119, ale také na další linky s krátkými intervaly. Například linky číslo 107, 112 a 136.

„Dopravu na letiště v letošní hlavní sezóně budeme řešit společně s ROPIDem na základě vyhodnocení loňských letních prázdnin i sčítání počtu cestujících na lince 119,“ uzavírá Daniel Šabík z DPP.