3. prosince 2019

NÁPAD PRO ŠESTKU

S medovníkem a medovinou jsme stylově pokřtili a otevřeli nový park k poctě Jaroslava Meda  v Thákurově ulici v prostoru před Katolickou teologickou fakultou Univerzity Karlovy. Park vznikl díky úspěšnému Nápadu pro Šestku studentek Markéty Ramdan Kovaříkové, Báry Truksové a Lucie Tutrové, které s ním uspěly v hlasování veřejnosti. O realizaci se postarala Praha 6, kterou při slavnostním otevření reprezentoval Jakub Stárek, místostarosta Šestky. Ještě nedávno neutěšené prostranství tak získalo novou tvář. Přibyly lavičky, odpadkový koš a uprostřed parku trvalkový záhon, který je mulčovaný štěrkem. Na jaře, až se porost rozroste a zazelená, štěrk se ukryje. Nyní však chrání rostliny od chladu, plísní a prorůstání plevelu. Trvalky byly vybrány pro snadnou úpravu a nenáročnost a také, protože vydrží dlouho stejně krásné. V původním návrhu byl do parku umístěn čmelín. Po konzultacích s ČZU v Praze a sousedy z Thákurovy ulice, kteří se čmelína obávali, byl instalován do parku hmyzí sloup. Park je věnován zesnulému zesnulému pedagogovi Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy, docentu Jaroslavu Medovi, literárnímu kritikovi, spisovateli, který dlouhá léta žil a působil v Praze 6. Také proto je do parku umístěna knihobudka, která může sloužit k bezplatné výměně literatury mezi sousedy nebo studenty školy. V parčíku při ZŠ Marjánka na Břevnově přibyly nové dřevěné lavičky, které by měly sloužit jak školákům, tak třeba i rodičům, kteří na ně čekají. Jde o dokončení dalšího Nápadu pro Šestku z loňského ročníku. „Mockrát děkuji za realizaci všem, kteří se na  ní podíleli, a  zejména místostarostovi Stárkovi, který vyslyšel každou moji připomínku a  vše se mnou celé prožíval. Přeji všem uživatelům miniparčíku, aby sloužil k odpočinku a k setkávání s kamarády ze školy,“ uvedla autorka nápadu Jiřina Fojtů. K  lavičkám přibude také odpadkový koš.