1. listopadu 2019

101 let od vzniku Československa

28. října odpoledne se tradičně u Písecké brány konalo slavnostní shromáždění k výročí 101 let samostatného československého státu.  Poselství šesté městské části přednesl místostarosta Jakub Stárek: „Dnes si připomínáme 101 let od vzniku naší svobodné republiky. V dobách, kdy jsme byli v područí dvou totalitních režimů, nacistů a komunistů, se ukázala síla našeho národa. Tyto hrůzy nejen přečkal, ale i s nimi statečně bojoval všemi prostředky, aby se následující generace měly lépe. Dnes se máme nejlépe v historii České republiky i Československa, jsme ekonomicky úspěšní a pevně zakotvení v západních strukturách. Je dobré si uvědomit, že to nebylo zadarmo. Nic není navěky, což jsme se mohli opakovaně přesvědčit. Budujme odpovědnou a vzdělanou společnost, která bude nadále hájit demokratické principy, svobodu, vládu práva a kapitalismus. Takovou společnost, která obstojí v následujícím století a nebude svázaná v řetězech.“ Součástí slavnostního aktu byla i vernisáž výstavy Nestáli stranou o československých sportovcích bojujících za svobodu a demokracii, kterou společně s Prahou 6 připravil Vojenský historický ústav Praha. Výstavu otevřely sportovní legendy Ivan Hašek a Dominik Hašek. Výstavu v Písecké bráně můžete zdarma zhlédnout do 1. prosince.