29. července 2019

Schůzka premiéra s předsedkyní Evropské komise

(Radiožurnál) Hostem diskusního pořadu ČRo - Radiožurnál byl europoslanec Jan Zahradil.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem si můžete poslechnout na ČRo - Radiožurnál.

Martin KARLÍK, moderátor:
Český premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš před dneškem mluvil s budoucí novou předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou 2× telefonicky. Dnes se s ní sešel osobně a jak sám upozorňuje v tomto formátu jako teprve třetí unijní státník poté, co byla paní von der Leyenová potvrzena coby příští šéfka komise. A kromě otázek unijních rozpočtů, migrace nebo klimatické změny měli mimo jiné probírat premiérův návrh, aby za Českou republiku působila i nově sestavené komisi Věra Jourová, i když ideálně s jiným portfoliem než dosud, kdy měla na starost oblast spravedlnosti a ochrany spotřebitele. Ta bruselská schůzka skončila před necelou hodinou. Naše pozvání do krátké diskuse přijali 2 europoslanci za hnutí ANO Ondřej Kovařík. Dobrý den.

Ondřej KOVAŘÍK, europoslanec /ANO/:
Dobrý den děkuji za pozvání.

Martin KARLÍK, moderátor:
A za
ODS Jan Zahradil, i vám dobrý den.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Také přeji dobrý den.

Martin KARLÍK, moderátor:
Pane Kovaříku premiér si od dnešního setkání nesliboval konečné slovo, jestli v komisi zůstane Věra Jourová nebo dokonce jaké portfolio by mohlo být svěřeno. Měla tedy ta schůzka spíše seznamovací charakter?

Ondřej KOVAŘÍK, europoslanec /ANO/:
Já myslím, že bylo správně, že tak schůzka nebyla považovaná za nějakou konkurzivní debatu. Nicméně ten její význam bych určitě nesnižoval. Já myslím, že velmi důležité, že se pan premiér s budoucí předsedkyní Evropské komise setkal, že jí jasně naznačil, jaké jsou priority české vlády z hlediska toho následujícího období a v neposlední řadě, že měli možnost prodiskutovat i nominaci České republiky na zástupce v Evropské komisi.

Martin KARLÍK, moderátor:
On pan premiér říkal, že to bylo příjemné setkání. Vyzdvihl přednosti Věry Jourové ale tady to portfolio, řekněme, zatím nějak nepadlo?

Ondřej KOVAŘÍK, europoslanec /ANO/:
Jestli jsem měl možnost sledovat ten brífink, tak myslím si, že diskuse o konkrétním portfoliu, jak naznačil pan premiér samozřejmě zavřená v tuto chvíli nebyla. Nicméně padly tam, řekněme, ty preference, je to často skloňovaná ekonomická témata, jako je vnitřní trh, oblast digitální agendy nebo mezinárodního obchodu. Já myslím, že ono v tuto chvíli očekávat, že lze jaksi s konečnou platností od budoucí předsedkyně Evropské komise vyslechnout nějaký ortel z hlediska toho, kdo bude co zastávat v příští komisi, je poměrně předčasné. Já jsem na začátku uváděl, jedná se vlastně o jednu z prvních schůzek, které budoucí předseda Evropské komise v tomto ohledu vykonává. Já myslím, že i z hlediska toho, že třeba, například komise může být, může být chudší o jednoho komisaře a Velkou Británii, tak vlastně bude zřejmě nutné ony agendy Evropské komisi přerozdělit poněkud jinak, než známe z komise Jeana Clauda Junckera, která za několik měsíců skončí.

Martin KARLÍK, moderátor:
Pane Zahradile, co si mohl Andrej Babiš slibovat od toho dnešního jednání, pokud jde o zastoupení Česka v Evropské komisi? Případně hodnotíte vyjádření premiéra po této schůzce?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Že se sešli, to je v každém případě dobře. Já jsem tedy pro paní von der Leyen nehlasoval. Myslím, že ona má ve své agendě celou řadu velmi problematických bodů, že učinila celou řadu úkroků doleva ve snaze získat hlasy socialistické frakce a možná také zelených, což se jí nakonec stejně nepodařilo. Takže jsou tam i také ty klimatické závazky, záměry energetické politice, které rozhodně nejsou úplně v zájmu České republiky. Doufám, že na to se jí pan Babiš důkladně vyptal. Jak jsem pochopil, tak ani on není příznivcem těchto příliš náhlých změn ve smyslu bezuhlíkatá ekonomika do roku 2050 a podobně. Ale jinak, pokud jde o to portfolio, já skutečně v tuhle chvíli nedokážu odhadnout, co může Česká republika získat, že to bude něco asi jiného, než měla paní Jourová doposud, to je celkem jasné, protože většinou se nestává, že by jeden komisař, pokud pokračuje, tak získal stejné portfolio, jako měl v tom období předtím.

Martin KARLÍK, moderátor:
A o jaké křeslo, si myslíte, že by se měla ucházet a nebo o co by měla, řekněme, reálnou šanci, kdyby měla reálnou šanci paní Jourová?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já jsem zachytil pana Babiše, jak říká něco o tom, že by se mu líbilo, kdyby dostala problematiku vnitřního trhu nebo mezinárodního obchodu. To já musím říci, ač tedy jsem
poslanec z opozice, že je docela chytrá úvaha. On pan Babiš velmi dobře ví, že na nějaké to portfolio, přes které tečou velké peníze, ať už v tom zemědělství nebo regionální fondy nebo životní prostředí, tak na to se asi nesáhneme, protože každý ví v Evropské unii, v Evropské komisi, že pan Babiš je tam ve střetu zájmů. Takže tady asi přesto nejede vlak. Ale pokud by se podařilo získat vnitřní trh nebo ten mezinárodní obchod, tak já myslím, že to byl pro Českou republiku docela slušný výsledek. A kdybych já byl pan Babiš tak bych se soustředil na tato 2 portfolia.

Martin KARLÍK, moderátor:
Jaké vyhlídky má, pane Kovaříku, podle vašich informací nebo bruselských signálů na výraznější portfolio v eurokomisi, aniž bychom chtěli snižovat význam toho dosavadního?

Ondřej KOVAŘÍK, europoslanec /ANO/:
Já myslím, že v okamžiku, kdy bude potvrzena nominace paní komisařky Jourové, která tady v Bruselu za sebou zanechala velmi výraznou stopu, tak ta šance je poměrně dobrá. Je potřeba vidět, že kromě toho, že se teda velmi dobře zhostila onoho portfolia, které jí aktuálně patřilo, tak si myslím, že jako jedna z výrazných osobností nejenom té bruselské administrativy, ale Evropské unie, bude mít vlastně velmi dobrou pozici z hlediska toho, jak budou ty jednotlivé agendy budoucí komise rozděleny. A myslím si, že i to, že by vlastně mohla navázat na ten úspěšný mandát posledních pěti let ji staví do velmi dobré pozice v porovnání s některými jinými kandidáty, kteří například budou budoucí komisi nováčky.

Martin KARLÍK, moderátor:
Pane Kovaříku, do jaké míry řekl byste zužuje nebo nezužuje prostor pro ty české ambice vyšetřování možného střetu zájmů Andreje Babiše právě na unijní úrovni?

Ondřej KOVAŘÍK, europoslanec /ANO/:
Já osobně tam nějakou přímou silnou spojitost nevidím. Myslím si, že z hlediska těch agend, které si Česká republika vytyčila jako preference. To znamená vnitřní trh, digitální agenda nebo mezinárodní obchod tak, jak se o tom zde bavíme, tak si myslím, že v tomto ohledu jaksi nevidím, jakou by to hrálo roli. A jenom možná poznámka na okraj. Já vím, že kolem to se v tuto chvíli vede řada diskusí, možná některých, řekněme, spekulací. Na druhou stranu i stávající komisaři a myslím si, že zní to víceméně unisono v celé Evropské komisi, upozorní na to, že komisař jako takový v zásadě nemá vliv na to, jakým způsobem ty jednotlivá šetření probíhají. Vede se to na expertní úrovni, to znamená, ta spojitost si myslím, že v tuto chvíli je velmi je velmi slabá.

Martin KARLÍK, moderátor:
Pane Zahradile, nakolik vážný okolnosti mohou podle vás představovat unijní audity k možnému střetu zájmů premiéra právě při výběru portfolia, které bude svěřeno Věře Jourové v Evropské komisi?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já už jsem to tady řekl. Já myslím, že s jistou mírou nadsázky tady lze souhlasit s panem kolegou, že ani komisařka Jourová, ani kterýkoliv jiný komisař, který tam byl za Českou republiku, by určitě nepomáhal panu Babišovi přikrádat z evropských fondů, protože to opravdu nejde. Ten komisař musí být neutrální. Ale to, že se ze symbolického hlediska, z toho hlediska jakéhosi propadu třeba i na veřejnost nebo na média, že je velmi nepravděpodobné, že právě kvůli vyšetřování pana Babiše, kvůli tomu jeho střetu zájmu by Česká republika dostala nějaké portfolio, přes které tečou opravdu velké peníze, a to, jak jsem říkal, je zemědělství, regionální fondy nebo životní prostředí. Tak to si myslím, že je velmi nepravděpodobné, ba dokonce nemožné. Prostě proto, že by to nedobře působilo na celkový obrázek Evropská komise. Takže znovu říkám, pokud to pan Babiš pochopil, on jej pragmatický politik v tomhle tom a soustředil se na agendu vnitřního trhu nebo mezinárodního obchodu a to se snaží pro Českou republiku nebo pro paní Jourovou vybojovat, tak to není vůbec špatná úvaha. Nicméně nijak ho to nevyviňuje z těch záležitostí, která se v tuto chvíli vyšetřují.

Martin KARLÍK, moderátor:
Za pozvání do diskuse a za příspěvky děkuji europoslanci za
ODS Janu Zahradilovi a také jeho kolegovi z Evropského parlamentu za hnutí ANO Ondřeji Kovaříkovi. Díky pánové a na slyšenou.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Na shledanou.

Ondřej KOVAŘÍK, europoslanec /ANO/:
Hezký večer, děkuji za pozvání.

Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí