23. dubna 2019

Rozstřel iDNES.cz: Měli by Češi hlasovat o Czexitu? Nevidím důvod

(iDNES.cz) Hostem úterního Rozstřelu byl Jan Zahradil, europoslanec za ODS, který je lídrem kandidátky strany pro nadcházející eurovolby. Zahradil v pořadu okomentoval aktuální problémy, třeba nedostatek vody, dále hovořil o brexitu a reformách, které jsou pro Evropskou unii nutné.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na iDNES.cz.

Pořad začal debatou o aktuálním problému sucha, které trápí nejen Českou republiku. Zahradil v pořadu řekl, že péči o krajinu může změnit jiná dotační politika Evropské unie. „Sucho nás momentálně v Evropě trápí více než globální oteplování,“ doplnil europoslanec Jan Zahradil.

Dále se debata stočila k tématu ukrajinských voleb. „Spodní proud občanské společnosti, který nebyl spokojený, vynesl do popředí někoho nového, nezkaženého, někoho z venku, kdo není spojen s žádnými skandály,“ okomentoval situaci na Ukrajině Zahradil. Ukrajinské volby přirovnal k nedávným slovenským.

Czexit: ano, či ne?
Podle Zahradila ještě nenastal čas na opuštění Evropské unie. Obrovské problémy má i velmi silná Velká Británie. „Uvidíme jestli k brexitu vůbec dojde,“ podotkl europoslanec. „Věříme, že reforma Evropské unie je možná a věříme, že je možnost vytvořit jinou většinu, než která v ní vládla doposud,“ dodal.

Pro ODS momentálně možné referendum o vystoupení České republiky z EU není téma. Zahradil podotkl, že nezná žádnou politickou stranu, která by referendum o vystoupení z EU měla v programu. „Nemá jí tam ODS, nemá jí tam Babiš, dokonce ani komunisté,“ doplnil. Zároveň nevidí důvod hlasovat znovu o tom, co už jednou bylo schváleno.

„Snažíme se k lidem dostat naši volební rétoriku. Tentokrát využijeme všechny komunikační prostředky a dostaneme tak k našim voličům vzkaz, že je nutné změnit Evropskou unii opravdu od základu,“ řekl v Rozstřelu Zahradil. Podle něj se menší evropské státy staví razantně za změnu Evropské unie. „Důležité je utvořit středopravicovou většinu, pak můžeme EU začít měnit,“ dodal.

Jan Zahradil

lídr eurokandidátky ODS
předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí