9. ledna 2019

Evropská integrace zašla příliš daleko, teď se vývoj obrátí

(ČRo Plus) Evropskou unii letos čekají minimálně dvě důležité události – 29. března by měla z osmadvacítky vystoupit Velká Británie a v květnu si Evropané vyberou nové europoslance. Unii jako předsednická země povede Rumunsko, které chce usilovat o překonání regionálních rozporů, podporu konkurenceschopnosti i lepší vnitřní a vnější bezpečnost bloku.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Evropská unie vstoupila do nového roku v nepříliš dobré kondici. Ukázalo se, že někde už je té integrace opravdu příliš, a ne všechny problémy mohou být efektivně řešeny na celoevropské úrovni,“ soudí europoslanec Jan Zahradil (ODS), podle něhož Unie selhala hlavně při řešení migrační krize.

Téměř všemi evropskými zeměmi prý také sílí hlasy volající po přestavbě Evropské unie, aby větší slovo dostaly národní státy a politické reprezentace. Zahradil tak předvídá, že se obrátí dosavadní vývoj, kdy si evropské instituce ukrajovaly stále více pravomocí.

„Francie a Německo nemají nic proti posilování evropských institucí, ve kterých sehrávají významnou a aktivní roli,“ upozorňuje Zahradil s tím, že například vedoucím kabinetu předsedy Evropské komise, generálním tajemníkem Evropského parlamentu nebo zástupcem vyjednavače pro brexit jsou němečtí úředníci.

„Silné země si v úřednickém i politickém aparátu v Evropském parlamentu a Komisi umí svůj vliv dobře ošetřit.“ Jan Zahradil

Z rumunského předsednictví podle Zahradila panují v Bruselu smíšené pocity, země se potácí ve vnitropolitické krizi. „Očekávání nejsou velká. Obávám se, že evropské instituce se budou snažit využít relativní slabosti této země a předsednictví koučovat za ní,“ předvídá.

Jan Zahradil

předseda ACRE