15. září 2018

Ceny bytů v Praze dosahují astronomických výšek

Jde o nefalšovanou noční můru především pro mladé, kteří logicky chtějí v hlavním městě bydlet. To je případ i Šestky. Jsou lidé, kteří tady chodili do školy, žili tu buď od narození nebo velmi dlouho a chtějí tu žít i nadále a do škol vodit tentokrát svoje děti.

To je úplně přirozené a správné. Ceny bytů jsou ale mimo jejich okamžité možnosti ...

a získat v bance hypotéku je pro mladé lidi obtížné už teď. S novými podmínkami to navíc bude ještě těžší. Od 1. 10. zavádí Česká národní banka nové limity, kvůli kterým řada mladých na potřebné hypotéky nedosáhne.

Se stejnými problémy se potýkal například Londýn a reaguje na ně i naše vláda. Je to ale stále žalostně málo. Pro mladé lidi se tak nedostupnost bydlení stává hlavní překážkou v založení rodiny.

 

Proto jsme po vzoru Londýna přišli s efektivním a citlivým řešením.

 

Pro mladé lidi ve věku 18‒36 let, kteří na Šestce minimálně patnáct let bydlí, je tu řešení: Šest­ka si vezme půjčku za ně. Pro mladé lidi z Šestky budou platit podmínky tak, jako kdyby opat­ření České národní banky neexistovala. Pokud jinde nezískají hypotéku, bude stačit pouze 10 % ceny nemovitosti. Šestka na sebe vezme kreditní riziko.

Po regulérním splacení, které probíhá formou placení nájmu, patří byt jednoduše občanovi. Ve chvíli, kdy v průběhu trvání splní podmín­ky banky, může si nájemce úvěr převzít a dál pokračovat ve vlastní režii.

Jestliže město bere kreditní rizika na sebe, v případě neschopnosti občanů hypotéku splácet ji město jednoduše splatí. Byt pak bude patřit městu, a to rozhodne, zda ho dále pronajmout či prodat.

 

Bydlet v místě, kde jste se narodili a nyní žijete, je úplný základ. Je po­třeba, aby to lidem bylo co nejvíce umožněno. A to i přes klacky, které jim pod nohy hází Česká národní banka.