29. června 2018

Před rokem se v Praze kompletně přečíslovaly noční linky. Kvůli jediné lince jezdící do Velvar

Pamatujete si, jak před rokem byly přečíslovány noční tramvajové a autobusové linky? Psal se konec dubna 2017 a Ropid změnu obhajoval, že nutně potřebuje uvolnit “pětkovou” řadu pro regionální linky. Jak to dopadlo? Kolik jezdí “pětkových” linek?

“Jedno číslo už máme (593). S větším využitím pětistovkové řady však počítáme při nejbližších velkých integracích v oblastech Příbramska a Berounska, které by měly proběhnout ještě v letošním roce,” sdělil tiskový mluvčí Ropidu Filip Drápal. Linku 593 najdete severozápadně od Prahy, spojuje Slaný a Velvary. A co víc? Číslo 593 bylo volné už před rokem. Noční “pětkové” autobusové linky “zabíraly” číselnou řadu 501 – 515.

Nabízí se otázka, zda opravdu bylo nutné před rokem změny v noční dopravě provádět kvůli jedné lince. Zároveň v loňském roce proběhly rovnou dvě celopražské změny v noční dopravě. Na konci dubna se linky přečíslovaly a v polovině října změnila řada linek svou trasu. Už tehdy zaznívaly názory, že se změny mohly provést v jednom termínu.

Realita dnešních nocí je však stejná jako v minulosti. Jak pojedeš domů? Počkám si na padesát šestku. Devítky se člověk těžko naučí. Prostě si to zase změnili.

Vyšlo také v dopravním magazínu MHD86.cz