20. září 2022

Pětku chci moderní, zelenou a bezpečnou

(SPOLEČNĚ pro Prahu 5) Poslankyně, starostka, celoživotní podporovatelka vzdělání, sportu a veřejného života. Šťastně vdaná žena a máma tří kluků. Renáta Zajíčková otevřeně o politice i rodinném životě, o Pětce dnes a za pár let.

Na Pětce žijete i pracujete. Kde máte kořeny?

Jsem rodilá Pražanka, vyrůstala jsem na Vinohradech v domě kousek od rozhlasu. Na Pětce žijeme s manželem přes třicet let. Bydleli jsme na Zborovské nebo ve Vodní, kde udělal první kroky můj nejstarší syn. Později se pro naši už početnější rodinu stal domovem Motol. Ráda mám ale celou Pětku.

Co na Pětce máte ráda? Jak ji vnímáte dnes?

Baví mě její pestrost. Rušný Smíchov, chráněné Prokopské údolí, zelené parky, živá náplavka. Mám ráda sporty, tanec, společnost, přírodu.

To vše Pětka nabízí. Asi právě proto tady žije spousta zajímavých lidí a láká další, rychle roste a mění se. Myslím, že taková byla vždy.

Nevadí Vám, jak rychle se Praha 5 rozrůstá?

Každého občas přepadne nostalgie. Pravdou ale je, že Praha vždy byla na mnoha místech zanedbaná. Dnes je atraktivní evropskou metropolí a směrem od centra se přirozeně rozrůstá. Stejně tak naše městská část. Beru to jako příležitost řadu věcí opravit, budovat moderní infrastrukturu, stavět nové školy a školky, parky a hřiště. Veřejný prostor je čistější, příjemnější a bezpečnější. Jsem za to ráda.

Takže Praha 5 se podle Vás mění k lepšímu?

Samozřejmě. Nenosím růžové brýle, dobře vím, co Pětka potřebuje, pořád je co zlepšovat. Ale s klidným svědomím můžu říct, že město roste do krásy.

Ještě nedávno mi vadilo, že tak rychlému rozvoji chybí jasná vize a hlavně že tu chybí ohleduplnost developerů k nám všem, kteří tady žijeme a vychováváme děti. To byl pro mě vlastně impulz jít do politiky. Proto jsem společně s kolegy napříč všemi politickými stranami vypracovala strategii rozvoje na dalších deset let. Aby to dávalo smysl, zapojili jsme do toho přes dva a půl tisíce lidí ze všech lokalit Pětky. Ptali jsme se, co jim v okolí bydliště chybí, co pro ně můžeme udělat. Dnes developeři na vybavenost výrazně přispívají. Hodně se o to zasloužil kolega Zdeněk Doležal, který se nebojí do těch jednání pustit. Ta práce se vyplatila, mám z toho dobrý pocit.

Baví Vás vedení města? Proto jste se rozhodla post starostky v září obhajovat?

Jsem kontaktní člověk, ráda s lidmi mluvím, nevadí mi řešit složité věci. Naopak. Vím, že měnit věci k lepšímu je možné. To mě nabíjí. Důvěra lidí mi navíc umožnila stát se poslankyní, což mi otevírá mnohé dveře. Mám daleko více možností, jak svému městu pomáhat.

Developery tlačíme k enormním investicím do infrastruktury, na chybějící vybavenost jsme získali přes půl miliardy. Striktně bráníme zeleň, rekordně investujeme do rozvoje a výstavby nových škol. Vytlačujeme drogy z ulic, podnikli jsme razantní kroky, aby Pětka po letech nenesla zátěž uživatelů drog za celou Prahu. Zanedbaná místa oživujeme, vytváříme příležitosti pro setkávání lidí, do ulic a parků vnášíme umění a originalitu. Má práce má výsledky, skutečně mě baví a Pětce ji nabízím znovu.

Zmínila jste drogy. Nedávno jste iniciovala přesun centra pro drogově závislé mimo Prahu 5. Pomůže to?

Obyvatelé Pětky mají právo na klidný život v okolí svého bydliště. Splácí tady hypotéky, vychovávají děti, chtějí bez obav využívat dětská hřiště, parky, strávit klidné stáří. Mým úkolem je zajistit pro to vhodné podmínky. Neexistuje jediný důvod, proč by zátěž pražské protidrogové politiky měla nést jedna městská část, navíc ve své hustě obydlené centrální oblasti. Proto jsem na půdě Poslanecké sněmovny vyjednala přesun centra pro závislé z Prahy 5. Není to jen vymodlená úleva pro obyvatele a cestující přes celou spodní část Plzeň­ské a Anděl, je to připravovaný krok a jasný vzkaz magistrátu, že musí přijmout odpovědnost za protidrogovou politiku celé metropole. Pětka už tuto zátěž nenese sama a náš veřejný prostor dáváme postupně do pořádku. Teď se zaměřujeme na ordinace předepisující náhražky drog, které potom míří na černý trh. To je další velký problém zatěžující město, který mohu účinně řešit z pozice poslankyně.

Kromě bezpečnosti je Vaším hlavním tématem také školství. Celá Praha řeší nedostatek míst ve školách. Jak je na tom Praha 5?

To je problém celé metropole, okolí velkých měst i malých obcí v celém Česku. Zatímco jinde v Praze se ve školách spádové děti losují, u nás se tak neděje. Za poslední tři roky jsme v našich školách realizovali modernizace, přístavby a rekonstrukce, kterými jsme vytvořili nová místa pro více než 500 dětí. Všichni ale vidíme, jakým tempem Pětka roste. Pracujeme proto na výstavbě tří nových základních škol v Košířích, Radlicích a na Smíchově. Máme pozemky i hotové studie. To jsou nová místa pro 1500 dětí. Na Barrandově máme připravený pozemek pro novou střední školu a od developera se nám tu podařilo získat také pozemek i studii pro mateřinku, což trápí místní maminky nejvíc. Proto připravujeme také multifunkční školské objekty, které budou pružně reagovat na demografii a sdílet školské kapacity, nejen na Barrandově, ale i v Poštovce či na Klamovce.

Pomáhá škola, kterou jste před lety v Praze 5 založila? Před volbami se stává terčem kritiky.

Samozřejmě pomáhá. Pokud dnes někdo tvrdí, že soukromé gymnázium blokuje místa jiným dětem, neříká pravdu. V době, kdy po celé Praze chybí místa na středních školách, poskytuje dětem z Prahy 5 kvalitní vzdělání. Soukromé školy naplňují veřejný zájem a ze zákona nevytvářejí zisk, jsou plnohodnotnou součástí vzdělávacího systému a pro stát jsou levnější. Jejich počet v České republice strmě roste, je to přirozený trend. Bohužel trendem je i útočný politický marketing. Proti mně nebo škole, kterou jsem 20 let budovala. Teď už jsem politička, neberu to osobně. Je to daň za veřejný život. (smích)

Proč jste se rozhodla pro politiku?

Uchopit vzdělávání nadaných mladých lidí po svém byl můj sen i příležitost využít dlouholeté zkušenosti v českém školství. Rodinná škola zaměřená na osobní rozvoj dětí a mezinárodní vztahy postupně vyrostla ve vzdělávací instituci pro stovky dětí. Byla to skvělá životní zkušenost. Po dvaceti letech jsem školu svěřila synovi a vstoupila do politiky. Potřebovala jsem změnu a viděla v tom smysl. Ještě krátce k tomu osočování. Nájem škola získala v otevřeném výběrovém řízení do roku 2033, má víceletý vzdělávací cyklus, je stabilním zázemím pro stovky dětí z Prahy 5, navíc zaměstnává desítky pedagogů. Že je vše v pořádku, potvrdila i kontrolní komise pod vedením opozičního piráta. Nestydím se za to, že jsem v našem městě vybudovala gymnázium, stydět by se měli ti, kteří u nás blokují potřebnou výstavbu nových moderních škol. V rostoucím městě nemůže být řešením vyhazování dětí ze starých budov, abychom měli místa pro jiné. Třešnička na dortu je dělat z toho nástroj boje o radnici a stavět proti sobě místní rodiče. Školy nejsou jen budovy, to důležité se odehrává uvnitř.

Vzdělávání jste nakonec neopustila tak úplně.

Profesní život jsem zasvětila rozvoji mladých osobností a inovacím ve vzdělávání. A to dělám i dnes. Na Pětce zajišťujeme výuku pro 6000 žáků ve 13 základních školách. Snižujeme v nich byrokratickou zátěž, investujeme do budov, moderní techniky, učebních pomůcek a hlavně do lidí. Pětka je v mnoha ohledech inspirací pro další zřizovatele, naši ředitelé pak zase pro další školy v jiných regionech. Účastním se konferencí, kulatých stolů, přednášek. Ve Sněmovně prosazuji takovou podobu novely zákona o pedagogických pracovnících, ze které nevypadnou školní psychologové nebo sociální pedagogové. V našich školách je podporujeme, protože jejich práce výrazně pomáhá zlepšovat nejen studijní výsledky dětí, ale i jejich motivaci dále se vzdělávat. To je klíčové pro prosperitu nás všech.

Do voleb v Praze 5 jdou společně ODS a TOP 09. Proč k tomuto spojení došlo?

Pětku chci moderní, zelenou a bezpečnou. Vize je důležitá, stejně tak ale i pracovití lidé, kteří ji s vámi sdílejí a realizují. Velkou oporou jsou mi kolegové z ODS, výraznou pomocí je pro mě Jan Kavalírek, radní pro finance a energický tahoun místní TOP 09, druhý lídr naší společné kandidátky. Díky jeho pečlivosti rekordně investujeme, přitom držíme na uzdě výdaje. Skvěle spolupracujeme i s Martinem Damaškem nebo Savinou Finardi, možná proto, že jsou oba také pedagogové. (smích) Mám zkrátka ráda pozitivní lidi, kteří myslí na budoucnost. Vadí mi umělé spory a politikaření, nemám ráda, když někdo aktivisticky předhazuje prvoplánově jednoduchá řešení, aby se u nějaké skupiny lidí zalíbil. Mezitímco jiní přiživují umělé spory a útočí na sebe, my Pětku společně s lidmi rozvíjíme.

A na závěr, s čím jdete do voleb?
Na radnici jsem otevřeně kandidovala jako ředitelka a zakladatelka školy s heslem, že z Pětky udělám jedničku. (smích) Tenkrát to byla nadsázka, ale můj cíl je stejný. Radnice je dnes otevřeným úřadem. Pravidelně se s lidmi setkávám, pořádám společné výlety, mapujeme náš veřejný prostor a diskutujeme o tom, co můžeme zlepšit. A to děláme. Jsem přesvědčena, že máme za sebou mnoho dobré práce, díky které je život na Pětce lepší. Budu moc ráda, pokud mě v tom občané podpoří znovu.

Renáta Zajíčková

poslankyně PČR
starostka MČ Praha 5