19. září 2022

Čistější a bezpečnější ulice. Končí centrum pro drogově závislé na Plzeňské, musí mimo Prahu 5

(Společně pro Prahu 5) Vypověděli jsme nájem centru pro drogově závislé u tramvajové zastávky U Zvonu. V lokalitě nyní probíhá postupná revitalizace. Zajistili jsme pravidelné kontroly Policie ČR u Anděla a převelení speciální jednotky, která se zaměřuje na pouliční dealery. V ulicích teď ubývá uživatelů drog i odhozených injekčních stříkaček.

Starostka Zajíčková dlouhodobě upozorňuje na fakt, že pouliční uživatelé drog jsou neřešeným problémem celé metropole. Praha podle ní nutně potřebuje funkční síť malých kontaktních center umístěných mimo rezidentní oblasti, nikoli nesystémové dlouhodobé přetěžování jedné městské části. A za pravdu jí dávají i odborníci. Praha 5 proto v minulém roce vyzvala hlavní město k řešení problému. Postavila se tím za několik stovek místních občanů, kteří se k požadavkům připojili formou petice. „Pracovníci centra u nás roky odvádí záslužnou práci. Není ale možné, aby dvě ze tří pražských center byla v Praze 5. Proto jsem hlavnímu městu nabídla pomoc. Osobně chci přispět k tomu, aby v Praze vznikla moderní, přehledná a dostupná síť těchto služeb, jejichž provoz ale nezatíží život občanů,“ komentuje krok radnice starostka Mgr. Renáta Zajíčková (ODS).

„Jsem rád, že se věci hnuly, a věřím, že bude okolí Mahenovy ulice opět čistým, příjemným a hlavně bezpečným místem pro život. Chceme se zase vracet do svého domova bez obav. Těšíme se na čisté ulice, parky, bezpečnost místních občanů a hlavně našich dětí,“ komentuje krok radnice zástupce občanů z Košíř.

Renáta Zajíčková

poslankyně PČR
starostka MČ Praha 5