18. dubna 2024

Radnice Prahy 5 jde na ruku Ekospolu. Ke sporné smlouvě koalice schválila dodatek plný chyb

Kontroverzní smlouva o spolupráci se společností Ekospol (Výhledy Barrandov II.), která nebyla schválena zastupitelstvem, má pokračování – koaliční zastupitelé Prahy 5 schválili dodatek, který obsahuje řadu chyb.

Celý případ s Ekospolem se táhne už delší dobu – při schvalování smlouvy Rada Prahy 5 vedená Prahou 5 Sobě porušila Zákon o hl. m. Praze a nepředložila ji ke schválení zastupitelstvem Prahy 5. Smlouva je tak dle právního výkladu neplatná. Jinými slovy hrozí, že se městská část ničeho nedomůže, pokud by Ekospol neplnil své závazky. Vedení radnice naopak stáhlo odvolání ve stavebním řízení a Ekospol dostal zelenou pro svou bezohlednou výstavbu bez občanské vybavenosti.

Rada MČ Praha 5 porušila schválením smlouvy i další pravidla. Záměr nebyl odsouhlasen ani ve Výboru pro územní rozvoj a plnění developera neodpovídá zásadám pro spolupráci s developery, které schválilo zastupitelstvo v minulém volebním období. Dodatek pak byl zřejmě zase připravován značně narychlo – ve spěchu došlo k chybě v termínech, a navíc chybí i parcelní čísla dotčených pozemků.

Pro rozvojovou část Barrandova jsme v minulém volebním období zpracovali urbanistickou studii Nový Barrandov, aby dostavba sídliště přinesla kromě bydlení i potřebnou občanskou a veřejnou vybavenost a řádnou dopravní infrastrukturu. Developeři studii dodržují a podílí se na investicích do nového okružního parku, nové mateřské školy i výkupu pozemků pro základní školu. Prostory pro služby jsou pak samozřejmostí. Až na Ekospol. Ten pro své okolí neudělá nic a v řešení je tak jen stavba nepřehledné a nebezpečné křižovatky v rozporu se studií. Současné vedení Prahy 5 přesto uzavřelo smlouvu o spolupráci, kde není garantována ze strany Ekospolu ani úprava zmíněné křižovatky. Jestli sehrála roli neschopnost vedení současné radnice hájit zájmy občanů proti bezohlednému developerovi nebo vazby předsedy zastupitelského klubu Prahy 5 Sobě s Ekospolem, se můžeme jen domnívat.

Smlouva ani dodatek v této podobě není v zájmu občanů Barrandova, je výhodná pouze pro Ekospol a jeho bezohlednou výstavbu. Ekospol si tak díky Praze 5 Sobě, Pirátům a uskupení SEN 21 vesele staví, prostory pro občanskou vybavenost prodává na bydlení a nové vedení radnice jen tiše přihlíží.

To je ta ochrana obyvatel a území, kterou nám ve volbách slibovali?

Mgr. Zdeněk Doležal

zastupitel MČ Praha 5
místopředseda ODS Praha 5

Štítky:
komentář