19. února 2024

Radotínu dávám známku výbornou

(Noviny Prahy 16) Primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda po své procházce po ukončených radotínských projektech vyzdvihnul bezpečnost školáků díky nové lávce mezi nádražím, novým sídlištěm a školami.

Jaký dojem máte ze své návštěvy Radotína?

Když použiji školní hodnocení, tak výborný. Je vidět, že tato městská část žije a myslí na budoucnost. A hlavně že se tu dlouhodobě plánuje, což je mimořádně důležité vzhledem k délce mandátu místních samospráv.

Vzpomenete si, kdy jste tu byl naposledy? Které změny vás od té doby zaujaly?

Byl jsem tu myslím předloni, na burčákobraní. A změn mě zaujalo hodně. Samozřejmě je to nové nádraží, ale například i přístavba na základní škole či obě lávky pro pěší a cyklisty – přes Berounku anebo ta u náměstí Osvoboditelů. A nemohu nezmínit nedaleký, zajímavě řešený vnitroblok s centrem Koruna, ZUŠ, Domem na půli cesty a policejní služebnou. Takže je toho hodně.

Když vám starosta Hanzlík s místostarostou Knotkem prezentovali chystané Centrum Radotín, reagoval jste slovy: „Má to systém.“ Můžete to rozvést?

Líbí se mi, že to je komplexní řešení. Nejen nové náměstí s bulvárem a obchody, ale i byty a podzemní garáže. A k tomu již zmíněná lávka, nová křižovatka a kapacitně promyšlený vstup na nové nádraží. Neboli že se nemyslí jen na jednotlivosti, ale i na celek.

Která z nových radotínských staveb vám přijde jako nejvíce zdařilá?

Vlastně většina z těch, které jsem již jmenoval. Ale vypíchl bych lávku přes ulici, a to z hlediska bezpečnosti školáků.

Říkal jste, že biotop už znáte. Navštívil jste ho například i se svou rodinou?

Biotop znám velmi dobře. Byl jsem u toho, když se stavěl, poté při minulé návštěvě Radotína. A také několikrát – tuším, že třikrát – s rodinou jako běžný občan.

Jak se vám líbí nové nádraží?

Je to originální a velkorysý projekt, který vizionářsky počítá s dalším rozvojem Radotína. Líbí se mi na něm, že to není jen tuctové nádraží z betonových prefabrikátů. A jsem rád, že byla zachována i stará nádražní budova. Nejen z nostalgie, ale i pro další využití – jako budoucí služebna městské policie.

Jakou roli budou hrát příměstské vlaky v příštích letech? Bude narůstat frekvence vlakových spojů mezi Radotínem, Smíchovem a hlavním nádražím?

To je samozřejmě hlavně otázka pro dopravní experty, ale je zjevné, že trend rostoucí obliby příměstských vlaků bude pokračovat. A samozřejmě také vytíženosti, takže posilování kapacit – například přidáváním kolejí – je na této trati naprosto správným krokem.

V poslední době se hodně mluví o Příměstském parku Soutok. Podporujete jeho vznik?

Vidím to jako součást celkového komplexního řešení této rozsáhlé lokality, pro kterou by nepochybně byl příměstský park vítaným osvěžením.

Petr Buček

Bohuslav Svoboda

primátor hl. města Prahy
poslanec PČR