8. února 2024

Jak se mění tvář Radotína? Nejvíc se líbí bazén s biotopem

(Noviny Prahy 16) V prosinci se otevřela nová nádražní budova, a Radotín tak získal další moderní stavbu. Která z budov, jež v posledních letech změnily tvář městské části, se líbí nejvíce?

Odpověď nabídla anketa na facebookové stránce Úřadu městské části Praha 16, do které se v lednu zapojilo bezmála pět stovek hlasujících. Zaměřila se na budovy pořízené z veřejných rozpočtů v posledních 15 letech.

Na prvním místě se umístil krytý bazén s biotopem. Prosklená jižní fasáda vypadá atraktivně nejen zvenčí – stejnou měrou si ji užívají také plavci. A také plavčíci si pochvalují příjemné prostředí, které je oproti jiným bazénům umístěným v betonových kostkách mnohem přívětivější.

Jedinečné propojení letního i zimního koupání a plavání dělá městské části dobrou reklamu. Radotín si s koupacím biotopem spojuje řada Pražanů i Středočechů, krytý bazén je rovněž vyhledávaným místem pro školy a plavce z okolních obcí.

Zázemí pro vodní sporty i koupací radovánky však není jedinou výraznou stavbou, která by v posledních letech měnila ráz městské části. Podle hlasování na Facebooku je druhou nejoceňovanější stavbou areál základní školy.

V posledních deseti letech prošel zásadní modernizací a některé jeho části mají zdařilá architektonická řešení. Mezi tři nejvýraznější prvky školního areálu patří nástavba nad historickou budovou, přístavba jídelny a aula vestavěná do bývalého atria.

Na škole z roku 1901 a rozšířené v roce 1931 se před čtyřmi lety objevila střešní nástavba, která prvnímu stupni zajistila čtyři nové třídy. Spojení moderního podkrovního patra v podobě proskleného lemu s více než stoletou stavbou přineslo Radotínu atraktivní prvek do náměstí sv. Petra a Pavla. „Především však rozšířilo kapacitu základní školy tak, aby se mohla pokrýt poptávka v příštích letech spojená se stavbou nových bytů například v rámci Centra Radotín,“ říká starosta Karel Hanzlík.

Hlasující ve facebookové anketě nástavbu na historické budově školy chválili: „Je opravdu hezká, vypadá jak zámeček,“ napsala například Eva Valentová.

Vyšší počty žáků zvládne také školní jídelna, která se chlubí novou moderní přístavbou s dřevěným roštem na fasádě ze skla. Atraktivním prostorem se stala také školní aula s výrazným trámovým stropem. Využívá ji nejen základní škola, ke svým akcím si ji propůjčují i další organizace.

Právě koncepční přípravu Centra Radotín na příkladu rozšíření školy, zásadní rekonstrukce křižovatky pod Korunou, nových prostor v mateřské škole i lávky podél železniční trati pochválil při své lednové návštěvě Radotína pražský primátor Bohuslav Svoboda. „Je za tím vidět systém,“ uvedl primátor při prohlídce nových radotínských staveb.

Radotín prošel v posledních 15 letech velkou změnou. Podle internetových stránek www.radotin2030. cz, které vytvořilo místní sdružení Občanské demokratické strany, se radotínské radnici podařilo sehnat na investice okolo 1,3 miliardy korun.

„Na některé projekty jsme z radotínského rozpočtu přispěli, jiné jsme financovali z peněz hlavního města nebo z dotačních titulů. Záleží také na výjimečnosti projektu. Pro městskou část je samozřejmě nejvýhodnější, když se podaří sehnat peníze z jiných zdrojů než z rozpočtu městské části, kde na velké investice prostředky v takové míře nejsou,“ vysvětluje místostarosta Radotína Miroslav Knotek.

Příkladem investice, na kterou Radotín nemusel přispět, ale obyvatelům slouží a bude sloužit dlouhou dobu, je modernizace nádraží. Její podobu hlasující v anketě o architektuře Radotína zařadili na třetí místo za bazén s biotopem a za školu. Přízemní budova propojená velkými okny se svým okolím vnesla do prostoru před nádražím nový originální prvek. „Pravidelná jednání se Správou železnic se nám vyplatila. Máme pěknou moderní novou výpravní budovu a tu starou ve spolupráci s hlavním městem přestavíme na novou služebnu městské policie,“ připomíná starosta Karel Hanzlík.

Spolupráce s hlavním městem přinesla Radotínu ovoce při výměně lávky přes Berounku. Tu spolu s Místem u řeky hlasující zařadili na páté místo v anketě zaměřené na novou radotínskou architekturu. Autorem lávky je jeden z nejuznávanějších českých architektů současnosti Josef Pleskot.

„V jeho ateliéru v současnosti vzniká podoba další menší lávky přes Berounku, která by mohla vyrůst kousek před koncem Radotína ve směru na Černošice,“ prozrazuje místostarosta Miroslav Knotek. Nápad na její zřízení je už staršího data. Přípravu takového propojení s Lipencemi v poslední době urychlila práce na projektu příměstského parku Soutok, který chystá hlavní město.

O kousek před lávkou skončila ve výsledném pořadí hlasování na Facebooku rozšířená Koruna s novým dvorem, základní uměleckou školou a policejní služebnou. Dvůr s novými prostory pro Korunu fungují jako centrum kultury a komunitního života v Radotíně. Tvůrci tento soubor budov loni přihlásili do architektonické ankety o nejlepší stavbu v Česku. Konečně poslední příčka v anketě připadla na sportovní halu.

V hlasování se neobjevily další zajímavé novostavby a rekonstrukce objektů, které nespadají pod působnost radotínské radnice. Velmi zajímavou rekonstrukcí prošla v poslední letech fara na náměstí sv. Petra a Pavla, která slouží zároveň jako další komunitní centrum. Zdařilé úpravy má za sebou budova a celý areál gymnázia Oty Pavla.

Významný otisk na architektonické mapě Radotína zanechává také bývalá Vindyšova továrna. Kompletně ji pro své účely zrekonstruovala společnost Ski a Bike Centrum Radotín a ta si v roce 2020 vysloužila nominaci do finálového kola České ceny za architekturu. Hned vedle ní v příštích letech vyroste Centrum Radotín, které bude dalším výrazným krokem v proměně bývalé ryze průmyslové a zemědělské obce na městskou část s výraznou tváří uprostřed zeleně.

VÝSLEDKY ANKETY RADOTÍN A ARCHITEKTURA

Která z těchto radotínských staveb se vám líbí nejvíc?

Bazén s biotopem ................................................................................ 173

Školní areál s aulou, jídelnou a nástavbou historické budovy ......... 108

Nádraží s nástupišti a podchody .......................................................... 89

Koruna se dvorem, budovy ZUŠ a Policie ČR........................................ 49

Lávka s Místem u řeky ........................................................................... 46

Sportovní hala ......................................................................................... 3

Poznámka: Jedná se o stavby financované z veřejných rozpočtů a postavené v posledních 15 letech. Celkový počet hlasujících: 468

Zdroj: Facebooková stránka Radotín (Praha 16)

Petr Buček

Štítky:
Praha komentář