18. května 2023

Radotín a sport – spojení, které se vyplácí

(Noviny Prahy 16) Na to, že má Radotín necelých devět tisíc obyvatel, je zde neobvykle široká nabídka sportů. Pro městskou část to má jednoznačný přínos.

Tisícovka malých sportovců s pravidelnou a zdravou náplní volného času je pro Radotín rozhodně přínosem. Sportování má pozitivní vliv na minimalizaci výskytu sociopatologických jevů a také díky tomu máme jednu z nejnižších kriminalit v Praze,“ říká starosta Karel Hanzlík.

Sportování se neodehrává jen pod patronátem oddílů. Radotínská základní škola zavedla do své výuky na prvním stupni program Trenéři ve škole. V jeho rámci vedou hodiny tělocviku zkušení trenéři sportovních odvětví. Děti tak poznají na vlastní kůži pod odborným dohledem několik různých sportů.

Cílem programu je pozvednout fyzickou aktivitu dětí, která je v posledních letech negativně ovlivněná nástupem zábavy spojené s mobilními telefony, sociálními sítěmi a elektronickými hrami.

Díky nedávno dostavěnému krytému bazénu mohla základní škola také zavést pravidelnou výuku plavání pro všechny své žáky.

Fungování sportovních oddílů přitom nezatěžuje významně rozpočet městské části. „Oddíly si jdou po vlastní cestě. Získávají dotace na svou činnost a na rozvoj areálů z Národní sportovní agentury a od hlavního města,“ říká místostarosta Miroslav Knotek. A dodává: „Výdaje na pravidelné kulturní akce přijdou rozpočet dráž než podpora sportovních oddílů.

Jednou ročně radnice rozdělí mezi volnočasové organizace prostřednictvím dotačního programu více než milion korun. Ty je využijí na různé akce nebo na sportovní vybavení,“ připomíná starosta Karel Hanzlík a doplňuje: „Jsem rád, že i přes zvýšený objem běžných výdajů, na které jsme v rozpočtu na rok 2023 museli reagovat, byla částka na podporu volnočasových aktivit, sportu a kultury zachována ve stejné výši jako v minulých letech. V současné složité době je finanční podpora především provozních nákladů klíčová, aby oddíly mohly fungovat.“ Radotín se na sportovní úrovni může pochlubit výbornými sportovními úspěchy. Lakrosisté v dubnu pořádali svůj tradiční Memoriál Aleše Hřebeského, který je populární nejen v Evropě, ale i v zámoří. Hráči lakrosu z Radotína tvoří páteř reprezentačních týmů.

V republikovém porovnání se prosazují atleti, fotbalisté hrávali ještě nedávno v Radotíně třetí nejvyšší soutěž a softbalisté byli extraligoví. O druhou nejvyšší soutěž právě usiluje basketbalový oddíl Wolves Radotín. Tradiční oddíl RSK loni oslavil sto let svého fungování. A známost firmy Ski a Bike Centrum Radotín už přesahuje hranice Prahy – je jednou z největších prodejen cyklistického a lyžařského vybavení ve střední Evropě.

Štítky:
komentář