23. března 2022

Slivenec a chybějící služby

Už jsme si tak nějak zvykli, že si pro služby, které byly kdysi v dosahu, dojedeme svým vozem, případně hromadnou dopravou. Tedy, samozřejmě v menších částech města, kde se pravděpodobně malým obchodníkům nevyplatí jejich podnikání.

Ano, je pravda, že omezený počet nakupujících, nebo klientů, vede k malým obratům, ale pravdou je, že když se i na malém prostoru vytvoří kvalita, tak si ji lidé najdou i z okolních destinací.

Důkazem může být u nás na Slivenci třeba zavedený pneuservis, řeznictví, nebo obchod s vínem. K tomu, aby se i další služby rozběhly tak jak mají, bude potřeba větší podpora obce. Věřte nebo ne, není to nic složitého. Uděláte si průzkum toho, co by lidé v obci chtěli, pak vytipujete obecní prostory a následně je nabídnete k pronájmu. Samotná podpora musí být nastavena tak, aby se danému subjektu vyplatilo své podnikání v obci uskutečňovat.

Ano, tak jednoduché to je. Podpora také spočívá v tom, že s živnostníky hovoříte a když se jim zrovna nedaří, zareagujete na jejich aktuální situaci. Ano, není to jednoduché, ano, vyžaduje to aktivitu, ovšem pravidelný zájem a podpora, vede k finančnímu úspěchu živnostníků a spokojenosti zákazníků.

Změňme společně Slivenec v pohodovou městskou část, která bude mít vedle nových čtvrtí i adekvátní služby v podobě dobré kavárny, pekařství, nebo třeba lékárny. Mimochodem, na Slivenci je mnoho maminek, které dost často potřebují řešit své malé a mnohdy nemocné děti, nebo si chtějí prostě někde sednout a dát si přes den v klidu kávu.

I tak se dá přemýšlet o tom, jak změnit strukturu obce ve prospěch zkvalitnění služeb.

Petr Bürger

předseda MS Slivenec