3. března 2022

Unese Slivenec další výstavbu?

Praha se stala místem, které nevynechá ani jednu příležitost k nové výstavbě. Pokud si najdete čas a projdete se v jakékoliv části Prahy 5, zjistíte, že nic není jako bylo dříve. Na většině volných míst se staví a nutno říct, že je to dobře.

Velmi dobře chápu poznámky starousedlíků, že obce jsou jiné, než dřív a že se tam stěhují lidé, kteří s daným místem nemají tak blízký vztah. Ale popravdě, to je vývoj, který prostě nelze zastavit. Často jsem u nás na Slivenci svědkem řevnivosti a poukazování na nové čtvrti, kde bydlí lidé úplně odjinud, ale co si budeme povídat, pro obec je to dobrá zpráva. Při dobrém řízení se posuneme dál a bude zde dost dětí, kterým alespoň předáme naši životní štafetu.

To, co by obec ale měla podpořit, je výstavba nájemních bytů. Jasně, není to jednoduché a je to věc, kterou investoři zatím moc nevyhledávají. Ve spolupráci s vedením městské části, se ale dají některé věci jistě domluvit. Slivenec jistě unese další výstavbu rodinných domů i za tak neuvěřitelné tržní ceny pozemků a materiálu, pokud ale chceme, aby skladba obyvatel byla pestřejší a vyvážená, musíme se společně pustit také do přijatelnějších řešení pro mladé, nebo méně movité zájemce o bydlení v naší městské části. Na to přátelé totiž nikdy není pozdě.

Petr Bürger

předseda MS Slivenec