4. března 2022

ODS Radotín: Opatřeními přímo v Radotíně

(Noviny Prahy 16) Reakce na téma: Jak ulevit Radotínu od tranzitní dopravy?

Představa, že by veškerá tranzitní doprava z Radotína zmizela, je krásná, ale nereálná. Proto nám nezbývá než s tímto faktem pracovat a negativa spojená s množstvím aut potlačovat.

Naším cílem je usměrnit tranzitní dopravu na vybrané silnice a nepouštět ji do dalších ulic. Z tohoto důvodu zklidníme provoz v Prvomájové a Vrážské. Přednost tam dostanou chodci, kteří se mohou těšit na více bezpečí a komfortu na širokých chodnících. Parametry vozovek v těchto ulicích svádějí některé řidiče k tomu, aby až příliš tlačili na plyn. Různá moderní technická opatření to ale po jejich rekonstrukci znemožní. Maximální rychlost bude v těchto místech třicet kilometrů v hodině.

Bezpečnost chodců, kteří musí překonat hlavní páteřní vozovku, zvýší nová lávka, která bude lemovat nový železniční most u Horymírova náměstí. Zjednoduší pohyb po Radotíně nejen dětem mířícím ke školám. Tranzitní silnici nadejdou, lávka propojí oblast škol, sportovišť a biotopu s nádražím i novým sídlištěm.

Aut přibývá v celé Praze i ve zbytku republiky. Na jednu stranu je to znamení, že se společnosti vede ekonomicky lépe než v minulosti, na druhou stranu to přináší řadu problémů. Moderní evropské metropole podporují sdílení aut, nastupující elektromobilita slibuje městům snížení hluku a emisí výfukových plynů. Důležité je motivovat obyvatele a zajistit pro ně komfortní a spolehlivou hromadnou dopravu s bydlením v dochozí vzdálenosti. Přesně to nabídne Centrum Radotín a jeho nové byty. Ohledně motivace lidí nechat osobní vůz doma komunikujeme i se samosprávami z dolního Poberouní, především v podobě budování odstavných ploch v blízkosti vlakových nádraží.

Věříme, že jedna velká úleva spojená s dopravou přijde do Radotína už na samém konci letošního roku, kdy začneme využívat opravenou železnici, jež by měla být podstatně spolehlivější, než tomu bývalo, s moderním zázemím v podobě bezbariérových podchodů.

Zastupitelé Městské části Praha 16 za Občanskou demokratickou stranu

Štítky:
doprava komentář