17. února 2022

Praha 16: Tradice vyrovnaného rozpočtu pokračuje

(Noviny Prahy 16) Radotínská radnice se dlouhodobě může pochlubit zodpovědným hospodařením. Pracuje s vyrovnaným rozpočtem, a přitom investuje do rozvoje městské části.

Už na 125 milionů korun se letos vyšplhala základní suma, se kterou hospodaří vedení radotínské radnice. Ani zdaleka však nejde o konečnou částku. Jako každý rok se rozpočet v průběhu roku i několikrát navýší díky dotacím, které městská část využije pro svůj rozvoj – letos půjde především o stavbu nové lávky přes Berounku. Rozpočet tak naroste o více než 50 milionů korun.

V předchozích letech se hospodaření Radotína rozrůstalo mezi lednem a prosincem o částky spojené se stavbou Kulturně-komunitního centra Koruna, s modernizací školy nebo budováním krytého bazénu.

Zodpovědné hospodaření spojené s nezadlužováním, ale zároveň s významnými investicemi do Radotína považuji za jeden z pilířů našeho působení na radnici. Pro letošní rok jsme se při jeho přípravě museli vypořádat s rostoucími cenami energií, očekávanou inflací i s pokračujícími protikoronavirovými opatřeními. Přesto neplánujeme, že hospodaření skončí v minusu,“ říká radotínský starosta Karel Hanzlík. Vyrovnaný rozpočet na rok 2022 schválilo v prosinci zastupitelstvo městské části. „Během projednávání letošního rozpočtu v rámci finančního výboru, kterému předsedá opoziční zastupitel, ani při samotném zasedání zastupitelstva, jež jednomyslně rozpočet schválilo, nepadly k rozpočtu ze strany opozice žádné připomínky. Věřím, že nás po schválení rozpočtu nezačne očerňovat z toho, že nezodpovědně hospodaříme,“ připomíná Karel Hanzlík například informace z opozičního občasníku, který před dvěma lety přinesl zavádějící zprávu o rozpočtovém schodku.

Radotínští občané v roce 2020 nalezli ve svých schránkách tiskovinu, ve které opoziční zastupitel Matěj Pomahač ve svém článku tvrdil, že radotínská radnice hospodaří se ztrátou 70 milionů korun. „Především je nutno říct, že o žádnou ekonomickou ztrátu nešlo. Jednalo se o dotace, které jsme čerpali v předchozích letech na stavbu bazénu či rozšíření školy a pak se podle plánů převedly do následujícího rozpočtu, aby se na jejich probíhající stavbu použily. V roce 2018 tak byly součástí přebytku rozpočtu a v dalším roce byly se souhlasem hlavního města Prahy převedeny a dle účetních pravidel a zákonných norem evidovány již jen na straně výdajů rozpočtu městské části. Jinak tyto finance zaúčtovat není možné. A navíc se nejednalo o převod 70 milionů korun, ale o 30 milionů,“ vysvětluje Kateřina Valínová, vedoucí Ekonomického odboru Městské části Praha 16.

Kromě vyrovnaného rozpočtu se radotínská radnice může pochlubit úspornými opatřeními, která provedla mezi lety 2007 a 2011. Výrazně tehdy zeštíhlila radotínský úřad a díky tomu investuje každý rok do rozvoje Radotína vedle získaných dotací dalších zhruba deset milionů korun. V celkovém úhrnu už takto do městské části napumpovala přes sto milionů korun. Další stovky milionů získala radnice právě z dotací.

Jedná se o spojité nádoby. Díky našemu aktivnímu shánění peněz z různých dotačních titulů jsme mohli postavit krytý bazén, zateplit domy na Sídlišti, zmodernizovat školu, zřídit novou služebnu policie i kulturně-komunitní centrum. Na všech těchto stavbách se však musíme finančně podílet, k čemuž nám slouží prostředky získané zeštíhlením úřadu,“ říká radotínský místostarosta Miroslav Knotek. Kromě toho se část z deseti milionů, které má radnice k dispozici na vlastní investice, použije na podporu sportovních a společenských organizací, opraví se za ně chodníky a další infrastruktura.

EFEKTIVNÍ ÚŘAD

Dříve než vedení radnice spustilo před patnácti lety postupné zeštíhlování radotínského úřadu, pracovalo na něm a v dalších zřizovaných organizacích o pětadvacet zaměstnanců více než nyní. „Celopražské statistiky ukazují, že náš úřad nyní patří k nejefektivnějším. Máme velmi dobrý poměr mezi počtem zaměstnanců úřadu a vykonanými činnostmi. Některé agendy přitom vykonáváme i pro obce ze Středočeského kraje. Na vyřízení občanských průkazů, pasů, živnostenského oprávnění či ověření podpisů a listin k nám přijíždějí klienti z Černošic, Dobřichovic i dalších obcí z Poberouní,“ říká tajemník úřadu Pavel Jirásek.

Jedním z důvodů dobrého hospodaření radotínského úřadu je skutečnost, že ke své činnosti začal využívat jednotný ekonomický systém. Ten například automaticky sleduje všechny investiční činnosti a hlídá vynakládané prostředky. Chytrý software nejen práci úřadu zrychluje, ale zároveň mimo jiné snižuje náklady na kancelářské výdaje, například na papír. „Mnoho procesů nově probíhá jen elektronickou cestou, letos například plánujeme elektronizovat celý oběh faktur. Skončí tak tištění tisíců stran papíru, jejich posílání po jednotlivých budovách a zmizí zbytečné šanony a archivy. Vše proběhne ve specializovaném programu pouze digitálně, díky čemuž ušetříme čas, peníze i životní prostředí,“ doplňuje tajemník Pavel Jirásek.

CHYSTÁ SE MOBILNÍ ROZHLAS

Radnice se v letošním roce rozhodla po více než půlroční přípravě snížit také výdaje v oblasti IT. „Od podzimu loňského roku postupně a systémově přecházíme z kompletního outsourcingu na naše interní pracoviště informatiky, zahájili jsme sérii jednání s dodavateli o lepších cenových podmínkách. Není to ale jen o úsporách, ale také o rozšíření servisu. Proto již brzy zavedeme novou službu Mobilní rozhlas, abychom mohli občany informovat rychle a efektivně dalšími moderními nástroji,“ představuje další novinky starosta Karel Hanzlík.

Autor: Petr Buček