3. ledna 2022

Opravdu chtějí občané kulaté Zbraslavské náměstí?

(Pravá 5) Zdá se být rozhodnuto, zdá se být vše jasné, příští podobou Zbraslavského náměstí bude varianta, kdy doprava bude tažena kolem domů a uprostřed náměstí vznikne velké prostranství pro pořádání trhů a komunitních setkání. Otázkou zůstává, kolik občanů je seznámeno s novou vizí radnice a kolik jich s touto drastickou rekonstrukcí souhlasí. Výsledná podoba Zbraslavského náměstí byla vybrána v nezávislé architektonické soutěži. V porotě soutěže, v níž zasedala starostka MČ Zbraslav, byly vybrány tři kruhové varianty projektu. Nyní se bude rea­lizovat jedna z nich.

Na třech veřejných setkáních se nediskutovalo o výhodách a nevýhodách současné křížové podoby ve srovnání s kruhovou podobou náměstí, ale prezentovala se nezávislá veřejná architektonická soutěž jako prostředek k výběru ideálního řešení pro zbraslavské občany a Zbraslavské náměstí. Zbraslavským bylo dáno velmi málo prostoru k vyjádření vlastních názorů a představ o svém náměstí.

Plánování rekonstrukce Zbraslavského náměstí postoupilo do té fáze, že se čeká na dotaci z Magistrátu hl. m. Prahy, aby se náměstí realizovalo podle vybraného návrhu. Je nepochopitelné, že současná radnice na Zbraslavském náměstí nadále provádí nákladné změny, které budou zničeny při radikální rekonstrukci.

Nebojím se otevřeně přiznat, že jsem příznivcem rekonstrukce náměstí se zachováním křížové varianty. Dle mého názoru se jedná o nejlepší způsob pro rychlou propustnost z/na náměstí a nejlepší ochranu veřejného prostoru pro zdejší malé obchůdky. Počet krátkodobých parkovacích míst nejen na Zbraslavském náměstí, ale na celé spodní Zbraslavi by neměl být snižován, nýbrž zvyšován.

Nebylo by lepší, aby byl velký komunitní prostor situován někde v novější zástavbě na horní Zbraslavi? Zbraslavské náměstí je srdcem a bohužel zároveň velkou křižovatkou, kde se kříží mnohé městské a meziměstské linky. Touto křižovatkou zůstane i po tak nesmyslné megalomanské přestavbě do kruhu.

MUDr. David Macků

předseda MS ODS Zbraslav