21. prosince 2021

Lipence včera, dnes a hlavně zítra

(Pravá 5) Dnešní pražská městská část Lipence vznikla sloučením dvou vesnických osídlení – Lipan a Lipenců. Obě patřila historicky pod zbraslavské panství. Možná i proto zde nemáme vlastní přirozené náměstí s radnicí nebo kostelem jako v jiných obcích. Ale velkou výhodou našich Lipenců je nádherná příroda okolo, krásné výhledy, podhůří Brd a řeka Berounka.

A tady již od roku 1998 působí ODS Lipence. Jsme sousedé, lidé různých zkušeností z profesí jako například ředitel Magistrátu hl. m. Prahy, technický náměstek, starostové, místostarostové, podnikatelé, odborník na veřejné zakázky, technik a další. V Lipencích žijeme a záleží nám na zlepšování životních podmínek pro nás i naše děti. Víme, že práce pro obec je běh na dlouhou trať a její nedílnou součástí je intenzivní komunikace s vyššími orgány a spolupráce s dalšími městskými částmi a Středočeským krajem. Jako veliký benefit v naší práci vnímáme, že za námi stojí právě ODS, kde taková spolupráce funguje.

Minulé volební období se nám nepovedlo zajistit koalici, což bereme jako veliké zklamání, ale zároveň motivaci k další práci. Denně jako občané řešíme zdánlivě marginální záležitosti, jako je například úzká komunikace v esíčku, plné popelnice na plast, chybějící papírové pytlíky na psí exkrementy u košů, nebezpečná cesta našich dětí do školy, špatný stav vozovek, rychlá jízda na hlavní silnici, ubývání zelených ploch a tak podobně.

Ale my také pod záštitou ODS vnímáme jako svoji povinnost se dotazovat vedení obce i nadřazených orgánů na hospodaření obce, na stav již připravovaných projektů, jako je rozšíření kapacity mateřské školy, řešení dopravní infrastruktury, reklamace nebo dořešení zahradní učebny.

Mrzí nás, že se v tomto volebním období prozatím dokončily pouze v minulosti nasmlouvané akce a nyní se další pokrok jak v infrastruktuře, tak ve školství značně utlumil. Upozorňujeme, že připravovaný metropolitní plán, který má nahradit současný územní plán, je jedinečnou příležitostí k tomu nastavit budoucnost Lipenců tak, aby se jim nestalo to, co řadě jiných městských částí na okraji Prahy.

„Vidím několik priorit, na které se připravovaná územní studie musí zaměřit, a vedení samosprávy by je mělo v metropolitním plánu prosazovat,“ dodává Miroslav Čížek, předseda ODS Lipence.

Naprosto zásadní je omezení ploch pro budoucí výstavbu na orné půdě, skoro 550 nových domů se zdá opravdu příliš. Další věcí je řešení nových komunikací včetně tras pro pěší a cyklisty, stanovení vhodných ploch pro občanskou vybavenost a určení limitních podmínek pro jakoukoliv výstavbu. Důležitá jsou i protipovodňová opatření pro oblast Dolních Černošic pomocí tzv. údolnice a zprůtočnění Lipanského potoka napájením od Berounky. „Považuji za nepřijatelné, aby řešení dopravních problémů, umístění infrastruktury včetně škol, vybudování centra obce, které je pro zdravý život obce nepochybně nezbytné, a další aktivity samosprávy byly činěny za cenu mocenských zásahů do vlastnických práv k soukromým domům či pozemkům,“ doplňuje Čížek.

Závěrem dodáváme, že budoucí podoba městské části Lipence zajímá nejen její současné obyvatele, ale jistě i další, kteří zvažují, zda Lipence budou jejich příštím domovem.

Příjemné prožití vánočních svátků a v novém roce hodně zdraví, štěstí a pohody vám přeje

ODS Lipence