17. prosince 2021

Rozhovor se staronovým předsedou místního sdružení ODS Velká Chuchle

(Pravá 5) Vypravili jsme se do chuchelského údolí, abychom se tam setkali se staronovým předsedou MS ODS Velká Chuchle panem Mgr. Pavlem Klánem a zjistili, jaká aktuální témata ovlivňují život tamních obyvatel.

Úvodem nám dovolte, abychom vám poblahopřáli k opětovnému zvolení předsedou místního sdružení.

Mockrát vám děkuji, a jak praví klasik, pevně doufám, že v následujících 2 letech nezklamu důvěru ve mně vloženou.

Naše první otázka je obligátní: Jak hodnotíte ze svého pohledu volební výsledky koalice Spolu v právě proběhlých volbách do Poslanecké sněmovny?

Samozřejmě je to úspěch, takový jsme snad ani sami nečekali. Zejména s ohledem na celkové složení Poslanecké sněmovny, odchod komunistů, ale i sociálních demokratů a poměrně výrazný potenciál vítězné koalice pro vyjednání stabilní a funkční vlády s pohodlnou většinovou podporou poslanců. I naši chuchelští spoluobčané v těchto volbách dali jasně najevo, že jsou dlouhodobě nakloněni směrem k pravicové politice, za což jim náleží náš dík. Vážíme si jejich podpory v každých volbách a doufáme, že i za rok při volbách komunálních budou nakloněni naším směrem.

Chtělo by se oponovat, že podzim příštího roku je poměrně daleko.

Ano, to máte nepochybně pravdu, ale jak dobře víte, v posledních komunálních volbách chuchelské výsledky kopírovaly ty magistrátní. Tzn. že jsme skončili na pěkném prvním místě, ale odměnou nám a všem našim voličům byl odchod do opozičních lavic, z nichž jsme mnohdy až nevěřícně sledovali (a stále bohužel sledujeme) dění na naší radnici.

Co konkrétního máte na mysli?

Tak především hlavní téma posledních let: realizaci mimoúrovňového křížení železnice ve Velké Chuchli, kdy se vedení naší radnice rozhodlo jít tzv. proti všem a snaží se prosadit nereálnou variantu podjezdu hlava nehlava. Naštěstí je už snad to nejhorší za námi a můžeme říci, že zvítězil zdravý rozum a společná snaha většiny našich spoluobčanů vedla k prosazení varianty nadjezdu. Všichni si ale dobře uvědomujeme, že je před námi ještě předlouhá cesta ke kýženému výsledku, a právě tady vidím onu potřebu kontinuální práce směrem ke komunálním volbám.

Zastupitelstvo svým hlasováním variantu nadjezdu většinově podpořilo. Neběží tedy další proces už jaksi samovolně a mimo vás?

To je poněkud relativní. Musíte si uvědomit, že úspěšná výstavba nadjezdu výrazně ovlivní kvalitu života nás všech. A my samozřejmě chceme usilovat o to, aby to bylo v tom lepším slova smyslu. Právě proto zůstáváme v této oblasti aktivní, protože víme, jak ošidné by bylo zrovna teď „usnout na vavřínech“. Je potřeba věnovat se celé řadě souvisejících záležitostí a samozřejmě mít na paměti i potenciál, který mimoúrovňové překlenutí železnice přinese do chuchelského údolí. Podařilo se nám ustanovit tzv. železniční výbor zastupitelstva, který ve své agendě soustředí veškeré procesy, jež přímo či nepřímo souvisejí s právě probíhající modernizací železnice jak ve Velké, tak v Malé Chuchli.

Dá se to nazvat předvolební kampaní?

Říkejme tomu, jak chceme, ale to, co nabízíme našim spoluobčanům, byla a je slušná, umírněná vize spokojeného života v kvalitním životním a hlavně ve slušném mezilidském prostředí, vize blízká i ta vzdálenější, ale vždycky vize, která má racionální základy postavené na znalosti chuchelské lokality, a není to jen laciné pozlátko pro voliče. Dnes už spousta našich sousedů přesně ví, co v Chuchli chtějí a co ne. Není pro ně nijak těžké to pojmenovat, ale je velice těžké to začít realizovat a ještě náročnější je takovou realizaci úspěšně dokončit. Chuchelská ODS v minulých letech mnohokrát dokázala, že umí být hybatelem rozvoje a dokáže své záměry proměnit v realitu. Je ale nezbytně nutné, aby se o záměrech otevřeně a hlavně předem diskutovalo. Jedině tak je možné předcházet účelovým fámám i osobním pomluvám, které jsou živnou půdou pro vznik antikampaní a polarizace obyvatel na pro a proti čemukoliv a komukoliv.

Děkujeme vám za vaše odpovědi a názory a přejeme chuchelské ODS hodně odhodlání a úspěchů v jejích plánech a snahách.

Já děkuji za váš čas a prostor, který jsme od vás dostali, a dovolím si touto cestou poděkovat všem našim sousedům za přízeň a podporu, jíž se nám od nich dostává, a samozřejmě všem občanům Velké a Malé Chuchle přeji krásné prožití vánočních a novoročních svátků, klid a pohodu a rovněž pevné zdraví a spokojenost do nového roku 2022.

Pavel Klán

předseda MS ODS Velká Chuchle
zastupitel MČ Praha - Velká Chuchle