29. června 2021

Přečtu i tři knihy týdně

(Noviny Prahy 16) Od konce loňského roku má radotínská knihovna novou vedoucí, stala se jí Sabina Krejčí. Vášnivá čtenářka, která hltá napínavou literaturu.

Knihovnu jste převzala uprostřed koronavirových opatření. Nějakou dobu jste měli otevřeno, pak zavřeno, opatření se často měnila. Jaký byl tento půlrok vaším pohledem?

Bylo to hodně zajímavé. Zavedli jsme bibliobox a další opatření, která zajistila bezkontaktní provoz. Spousta knihoven i z našeho okolí raději zavřela a čekala, až epidemie skončí. My jsme se snažili provoz zajistit. Zájemci o knížky si například vyzvedávali svazky připravené za dveřmi knihovny, aby nedocházelo ke kontaktu s knihovnicemi. Více jsme komunikovali se čtenáři e-mailem, mnoho lidí také volalo a objednávalo svazky telefonicky. Lidé se také ptali, jaká pravidla platí a jak mohou prodloužit platnost svých průkazek. Proto jsme zavedli možnost platby bankovním převodem.

Radotínská knihovna ve svém katalogu nabízí také elektronické knihy. Narostl o ně během epidemie zájem?

Za normální situace si elektronické knihy půjčuje jen určitá menší skupina čtenářů. Zájem o ně během epidemie o trochu narostl, ale nebylo to nic extrémního. Já také patřím mezi čtenáře, kteří dávají přednost klasické knize.

Rozhovor spolu vedeme na začátku června, kdy se vše pomalu, ale jistě vrací do normálních kolejí. Vrátili už se také čtenáři do knihovny?

Před epidemií k nám chodilo více lidí, někdy až 300 čtenářů za jeden den. Nyní se pomalu vracíme ke stovce čtenářů denně. Starší čtenáři se asi stále obávají nákazy a děti se až nedávno vrátily k běžné výuce. Naši věrní zákazníci, kteří čtou opravdu hodně, do knihovny už zase chodí.

Patříte také mezi knihomoly?

Všechny pracovnice v knihovně hodně čtou. V poslední době jsem i já přečetla dvě až tři knihy týdně. Mám ráda napínavou četbu, vedou u mě thrillery, horory a detektivky. Mou favoritkou je australská autorka Darcy Coates. Nedávno jí vyšla nová kniha Kořist, mohu ji všem doporučit!

Kam chcete knihovnu posunout, kterou skupinu čtenářů do ní chcete přilákat?

Ráda bych tu viděla více dětí a mladých lidí. Děti sem už dnes často chodí, půjčují si knížky, dělají si tu i domácí úkoly nebo si něco hledají na počítači. Chtěla bych jim knihovnu ještě více otevřít, aby si přišly přečíst komiksy nebo například knihy o oblíbených youtuberech. Ráda bych je přesvědčila o tom, že četba není jen vzdělávání. Je to i možnost, jak trávit volný čas.

Než jste nastoupila do knihovny, pracovala jste v jazykové škole a učila jste tanec. Jakému tanci jste se věnovala?

Závodně jsem byla zaměřená na standardní tanec a částečně na latinu. Tři roky jsem učila tancovat děti. Tanec byl časově náročný, i kvůli studiu a práci jsem s ním skončila.

Z Radotína pocházíte, během studia jste se odtud odstěhovala, ale nyní jste zase zpátky. Táhlo vás to domů?

Líbí se mi tady, Radotín se neustále vylepšuje. Spousta věcí se tu změnila. Od konce loňského roku má radotínská knihovna novou vedoucí, stala se jí Sabina Krejčí. Vášnivá čtenářka, která hltá napínavou literaturu. Máme tu bazén, biotop, skatepark, cvičební stroje. Je tu pro každého něco, pro mladé i pro seniory nevyjímaje. Když za mnou přijedou kamarádi z jiných částí Prahy, jsou překvapení, že jsou stále ve městě a zároveň je tu tolik přírody a hodně klidu. Jsou doslova v šoku.

I proto jste v Radotíně vstoupila do komunální politiky?

Ano, od jara jsem členkou ODS. Líbí se mi, jak naše radnice o Radotín pečuje a jak ho postupně mění k lepšímu. Chtěla bych proto pomoct Karlu Hanzlíkovi a jeho týmu, aby se to v tomto duchu neslo i nadále. A především přispět k tomu, aby byli lidé žijící v Radotíně spokojení.

INFO

Sabina Krejčí (28) studovala Literární akademii a mediální studia. Před nástupem do radotínské knihovny pracovala v jazykové škole a vyučovala tanec a angličtinu. Ve volném čase se ráda věnuje plavání nebo focení.

Sabina Krejčí

členka MS ODS Radotín