5. listopadu 2020

Biotop měl návštěvníků dost, chystají se úpravy

(Noviny Prahy 16) Biotop se svou hlavní koupací sezonou trefil mezi obě koronavirové vlny a opět si na něj našly cestu desítky tisíc zájemců.

Pro biotop byla nakonec letošní korona sezona úspěšná. Počet návštěvníků sice nedosáhl posledních dvou let, ale dá se říci, že se podařilo maximálně využít omezených podmínek,“ říká radotínský místostarosta Miroslav Knotek.

V letošních letních měsících zaznamenal biotop 45 tisíc návštěvníků. Jeho kladné hospodaření bylo na stejné úrovni jako v roce 2019. Získané prostředky zamíří podobně jako v minulých letech do opravy a modernizace sportovní haly, bazénu a biotopu. Všechna tato zařízení spravuje radnice přes společnost Radotínská o.p.s.

Opatření spojená s koronavirovou epidemií přetrvávala i během provozu biotopu. Nebyla však příliš složitá, provozovatel se musel postarat o dostupnost dezinfekce pro návštěvníky a zajistil častější dezinfekci všech společných prostor. Kvalitu vody prověřovaly jako obvykle v pravidelných 14denních intervalech akreditované odběrové laboratoře. Pouze v jednom případě se ve vzorku ve zdroji vody proudícího do biotopu objevilo větší množství bakterií, při opakovaném odběru bylo již vše v mezích norem.

Biotop Radotín v létě připravil také řadu sportovních, kulturních a společenských akcí. Nechyběly závody v čele se školním triatlonem, letní kino uvedlo celkem pět projekcí, oblibě se jako každý rok těšilo grilování ryb. Sezonu zakončil Biotop Day, den plný atrakcí ve vodě určený především dětem.

Na příští sezonu plánuje radnice na biotopu zřízení pevných toalet v prostoru za saunou Kijukiju, úpravu vstupů do vody a případně také výměnu povrchu v části dětského brouzdaliště. Nynější vynucená uzavírka krytého bazénu se využije k úpravě původní dlažby ve spojovací chodbě vedoucí od šaten ke krytému bazénu. Pochází z roku 2014 a je součástí původní stavby zázemí biotopu. Nahradí ji stejná dlažba, která pokrývá bazénovou halu. „Už když jsme v roce 2009 plánovali nejdříve zřízení biotopu a potom i přístavbu krytého bazénu, počítali jsme s tím, že biotop bude ze svého zisku vykrývat ztrátu na provoz nákladnějšího bazénu. Nastavený rámec se nám daří udržet,“ uvádí místostarosta Miroslav Knotek.

Vnitřní bazén byl i přes letošní prázdniny napuštěný a využívali ho především zájemci o ranní plavání a sportovní oddíly. Jakmile se pokazilo počasí, hojně jej navštěvovala i široká veřejnost. „Bazén funguje více než rok a je patrné, že si nalezl mnoho příznivců v naší městské části, ale i z okolí. V první řadě však slouží radotínským dětem a zdejším občanům. Pozitivní ohlasy na školní výuku potvrzují, že rozhodnutí radnice postavit bazén bylo zcela správné,“ říká Miroslav Knotek.

Druhou polovinu října zůstal bazén kvůli epidemiologickým opatřením uzavřen. V době uzávěrky tohoto vydání novin nebylo jasné, kdy se provoz bazénu, venkovní sauny i sportovní haly obnoví.

Mgr. Miroslav Knotek

místostarosta městské části Praha 16