2. listopadu 2020

Nové centrum Radotína je o krok blíž

(Noviny Prahy 16) Šest a tři čtvrtě roku nakonec trvalo, než hlavní město změnilo na pozemcích před prodejnou Albert územní plán. Stavba by mohla začít za dva roky.

Centrum Radotín je zase o kousek blíž své realizaci. V září došlo ke změně územního plánu a stavba se přesouvá do finálních příprav. Tři bytové domy, obchodní třída, prostory pro úředníky a podzemní garáže vzniknou v místě, kde dnes parkují auta, kde stávala bývalá továrna na výrobu akumulátorů a kam zasahovala až do půlky minulého století stará cementárna.

O přeměně tohoto bývalého průmyslového území na nové Centrum Radotín vedení radnice uvažuje už od 90. let. Jedná se o ideální místo, nacházející se v samotném středu naší městské části a sousedící s vlakovým nádražím. Centrum Radotín má této lokalitě vdechnout nový život a věřím, že se stane příjemným místem pro setkávání obyvatel,“ říká radotínský starosta Karel Hanzlík. „Na dlouhé cestě k tomuto záměru bylo nutné překonat celou řadu překážek. Týkaly se sjednocení vlastnictví pozemků, modifikace zákonných norem a zastavovacích podmínek i úpravy územního plánu,“ dodává starosta. Před spuštěním stavby bude nutné dočasně přestěhovat úředníky sídlící v bývalé „akumulátorce“ vedle parkoviště před Albertem.

Na přípravě Centra Radotín spolupracuje vedení radnice s developerskou firmou, která zvítězila ve výběrovém řízení. Ta na pozemcích postaví byty a obchodní prostory. Developeři mají také povinnost vybudovat veřejné prostory v podobě nové ulice a náměstí. Pozemky však nejdříve zbaví kontaminace zbylé po průmyslovém dědictví. Radotín také získá desítky parkovacích míst v podzemních garážích, které nabídne obyvatelům sousedních paneláků. Kromě toho městská část obdrží i finanční prostředky, které poslouží pro budování nového úřadu.

Developerské společnosti Doma je doma a LinkCity naslouchají potřebám Radotína a svůj projekt tímto způsobem přizpůsobují. Centrum Radotín řadíme mezi kvalitní projekty, které jsou ukázkovým příkladem spolupráce mezi městskou částí a developerem,“ říká Petr Hlaváček, náměstek pražského primátora, zodpovídající za územní rozvoj.

Radotínská radnice připravila k prezentaci projektu centra několik setkání s občany, která se odehrála v Kulturním středisku U Koruny nebo přímo v místech, kde nové budovy vyrostou. Svůj záměr s centrem starosta Karel Hanzlík a jeho tým představili obyvatelům Radotína před minulými komunálními volbami v roce 2018. Podle všeho si detailně představený projekt získal pochopení i u obyvatel nedalekých panelových domů, protože vedení radnice v tomto místě dosáhlo ve srovnání s ostatními okrsky jednoho z nejlepších volebních výsledků.

Stavba nového Centra Radotína by mohla začít koncem roku 2022. „Právě zažíváme jedno velké zatížení kvůli rekonstrukci železnice a nechceme, aby stavebního ruchu bylo moc najednou. Proto vše plánujeme tak, aby stavba příliš naše obyvatele nezatěžovala,“ uvádí starosta Karel Hanzlík.

Štítky:
komentář