18. července 2019

Podivný název mostu na Zbraslavi

(Zbraslavské noviny) Určitě jste si museli tuto otázku minimálně jednou položit. Proč jediný most přes Vltavu na Zbraslavi se jmenuje tak podivně – Most Závodu míru? Wikipedie dává pozornému čtenáři tajemnou nápovědu: prvními uživateli se stali cyklisté, účastnící se Závodů míru. Cyklistický Závod mírů se konal v letech 1948 – 2006 a zavítal i na Zbraslav. Bylo to tedy v roce 1964, kdy tento železobetonovým most byl dokončen a posloužil účastníkům Závodu míru. Náš most se pojmenoval po této, v době komunismu, velmi významné události. Most Závodu míru nahradil železný Zbraslavský most z roku 1896. Byla doba, kdy mosty dokonce stály vedle sebe, než se ten starý rozebral.

Závod míru už se nikdy na Zbraslav nevrátil, jméno tohoto mostu nám ale zůstalo dodnes. Přitom jiné mosty kolem nás mají krásné názvy odpovídající jejich umístění; stačí připomenout Měchenický, Davelský, Štěchovický, Radotínský, anebo Branický most. Jen u  nás na Zbraslavi máme jméno mostu spojené s události, o které se již téměř nemluví.

Z novodobé historie mostu na Zbraslavi je dobré připomenout obrovskou službu mostu v  roce 2003, kdy při velké povodni nepřetržitě fungoval jako jeden z mála pražských mostů přes Vltavu a pomáhal významně řešit krizovou situaci celého regionu Praha.

Byli jsme zvyklí v  minulosti hodně věcí přejímat a  neptat se jak vznikaly. Používali jsme podivné názvy silnic a stanic metra a nikdy jsme o nich moc nepřemýšleli. Označení mostu „Závodu míru“ se na Zbraslavi neuchytilo a tradici si Závod míru nikdy neudělal. Monumentální stavba mostu na Zbraslavi si zasluhuje krásnější název, než je ten současný.

V  nedávné době proběhl na sociální síti (Zbraslav historická) malý průzkum ohledně změny názvu Mostu Závodu míru a k překvapení autora panovala mezi reakcemi uživatelů shoda most přejmenovat.

Cílem autorů článku je zahájit diskuzi k přejmenování Mostu Závodu míru.

 David Macků, Martin Jurů, ODS Zbraslav

Štítky:
komentář