2. září 2020

ODS Radotín: Vybudovali jsme důležitou infrastrukturu

(Noviny Prahy 16) Reakce na otázku: Má životní prostředí v Radotíně dostatečnou podporu?

V posledních šesti letech jsme v  součinnosti s  hlavním městem Prahou dokončili zasíťování Radotína plynem a  kanalizací. Na první pohled to možná vypadá, že máme jen nové chodníky, to důležité se však skrývá hluboko pod zemí. Tam totiž našla místo zcela nová infrastruktura v podobě kanalizace, vodovodu či plynového potrubí. Znamená to, že už nedochází k vypouštění jímek do volné přírody a topení už na většině území naší městské části není spojeno se zamořováním okolí kouřem z  kotlů na uhlí. To jsou zásadní věci, jež přispěly ke zlepšení životního prostředí. K  dispozici máme navíc také kvalitní pitnou vodu. Pro někoho to vše možná zní jako automatická věc, mnoho okolních obcí však v budování této infrastruktury tak daleko dosud nepokročilo. Radotínští obyvatelé nemusí řešit problémy s kopáním studní, instalací čističek odpadních vod ani s  komplikacemi spojenými s  vytápěním svých objektů a  ohřevem vody. Fotovoltaické panely na střeše základní školy jsou příkladem teorie, praxe a  edukace. Další střešní elektrárny připravujeme na střechy bazénu nebo kulturního střediska.

Máme a  provozujeme sběrný dvůr, díky kterému se prokazatelně snížilo množství černých skládek, a  to nejen v Radotíně, ale i v  blízkém okolí. Přijímaný objem odpadu každoročně narůstá tak, že provoz sběrného dvora musíme z  radotínského rozpočtu pravidelně dofinancovávat. Chystáme projekty zaměřené na využívání dešťové vody v areálu základní školy a také v plánovaném Centru Radotín. Neméně důležitá je revitalizace brownfieldů. Nejlepším příkladem je biotop, který vznikl na místě bývalé navážky a  nefunkční čističky odpadních vod. Věříme, že se nám něco podobného podaří také s radotínským centrem, kde dříve stávala stará cementárna a továrna na baterie. A  také s  plánovaným sportovně-rekreačním areálem u  Výpadové ulice, v jehož případě usilujeme o  změnu pražského územního plánu, který v této lokalitě počítal s přehnaně velkými vodními plochami. Rádi bychom viděli přírodnější charakter území na břehu řeky Berounky, kterou se nám v minulém roce podařila vyřadit ze zákonem určeného seznamu toků vhodných do budoucna ke splavnění.

Všechny projekty spojené se životním prostředím považujeme za velmi důležité. Jednotlivé projekty se navzájem doplňují. Naše životní prostředí se zlepšilo i díky Pražskému okruhu, který z  Radotína odvedl velkou část automobilové dopravy.

Zastupitelé Městské části Praha 16 za Občanskou demokratickou stranu

Štítky:
komentář