29. května 2020

Já bych ty náhubky nevyhazoval

Tak jo, blíží se léto, čas dovolených a příjemných zážitků s rodinou, kamarády, milenkou (i takový se najdou) a náhubkem.

Ten náhubek, alias rouška sice nebude vždy a všude povinný, ale přesto stojí zauvažovat o tom, zdali si ho ponechat, či nikoliv. Názory odborníků se pochopitelně různí. Někdy z důvodu epidemiologických, jindy z obav veřejnosti, která je při většině činností přidušená a jak prohlásila jedna nejmenovaná paní v televizi „Jak se dusím, tak mi to nemyslí“…Což je pochopitelně špatně. Myslet nám to v dnešní době musí dvakrát tolik.

Nevím jak vy, ale mě osobně baví, jak si všichni stěžují, že se to nedá vydržet. Ano, nedá se to vydržet. Nedá se to vydržet dvanáct hodin v práci u pacienta, když v mém případě máte ještě orosené brýle a krevní odběr provádíte v podmínkách mlžného oparu. A co teprve lékaři?

Nedávno mi jeden lékař vyprávěl, jak musel akutně operovat pacienta, u něhož nebyla možnost udělat vyšetření na Covid-19 (fakt to hořelo). To tedy znamená, že pacient musel být umístěn na infekční sál a operační tým se podobal zásahové jednotce z Černobylu. Po třech hodinách výkonu si připadal, jako kdyby operoval venku za vydatných monzunových dešťů.

Asi nejčastější skupinou stěžovatelů jsou kadeřníci. Tak těm bych rád vzkázal, že rouška a štít je naším denním chlebem a s tímhle vybavením na ksichtu děláme věcí, že až zrak přechází. A jde to.

Už jsem taky slyšel hlášku, že my jsme na to trénování. Lidi, fakt nejsme. Za celá léta to máme ve většině případů poprvé, alespoň na tak dlouhou dobu, jakou je celodenní směna. A že to skoro celodenní směna je, protože aktuálně platilo, že když na stanici dorazil pacient, tak do doby, než byl výsledek (pochopitelně negativní), museli jsme k němu přistupovat jako k infekčnímu. Na ten výsledek se čeká zhruba osm hodin.

Takže asi takhle, rozvolnění super (ekonomika musí šlapat), ale i když vás nikdo nebude nutit k nošení roušky, nebo si snad budete připadat trapně, že ji máte, ale soused ne…tak nezapomeňte na zdravý úsudek a správné vyhodnocení situace. Protože Covid-19 nedal ani výpověď, ani neodjel na dovolenou.

Jakub Chromý

člen Oblastní rady ODS Praha 5
člen místní rady Košíře-Motol
člen Komise sociální a zdravotní MČ Praha 5

Štítky:
komentář