4. května 2020

Chybí mi úsměvy lidí

(Noviny Prahy 16) Radní, učitelka a lakrosová trenérka se postavila do čela dobrovolníků, kteří v Radotíně pomáhají s krizovými opatřeními. Zároveň každý den posílá svým žákům úkoly a těší se, až lidé odloží roušky a budou se na sebe zase usmívat.

Kde všude dobrovolníci v Radotíně pomáhají?

Máme dvě skupinky lidí. Jedna pomáhá v  domě s  pečovatelskou službou například s úklidem u seniorů nebo s distribucí přivezených nákupů. Jezdí také babičkám a  dědečkům pro noviny či léky. Druhá skupina pomáhá se stáčením dezinfekce do lahviček a zčásti také s jejich výdejem občanům.

Stačí vám množství dobrovolných pomocníků, nebo byste uvítala více lidí?

Nabídek na pomoc, což mě velmi potěšilo, je hodně. Většinou jsou to lidé, které znám. Spektrum je široké. Pomáhají muži, ženy, studenti i  naši sportovci. Lidí máme dost, v  rezervě je asi šest dalších, které mohu v  případě potřeby kontaktovat. Myslím, že pokud by bylo potřeba, určitě bychom sehnali i další. Kromě dobrovolné pomoci si musíte najít čas i na své žáky.

Jak se vám líbí role učitelky na dálku?

Úkoly si připravuji vždy večer a ráno v  osm hodin je přímo dětem posílám. Do zadání jim vždy vložím tak zvaného Koumáka. Je to taková šifra, poznávačka rostlin, hádanka nebo logický úkol, za jejichž splnění sbírají děti body. Během dne si společně vyměníme několik e-mailů a pracujeme na online cvičeních v kurzech, už jsme se také společně viděli na chatu. Děti velmi dobře spolupracují.

Co vám během koronavirových opatření nejvíce chybí a  nač se těšíte, až to všechno skončí?

Abych pravdu řekla, nejvíc se těším na děti ze své třídy. Mám je posledním pátým rokem a do již rozběhnuté karantény jsme přijeli rovnou ze školy v  přírodě v  Krkonoších. Nedokážu si vůbec představit, že bychom se spolu už třeba vůbec v  naší třídě nesetkali. Také se samozřejmě těším na tréninky, chybí nám všem, jak hráčům, tak trenérům. Nemohu se dočkat, až se budu moct normálně potkat s  kýmkoliv v Radotíně, podat si s ním ruku, ťuknout si na zahrádce před hospodou pivem a nemuset při tom hlídat rozestupy a počet osob. A hlavně už zase chci vidět úsměvy lidí, roušky to nedovolují.

Simona Baráková

radní MČ Praha 16