6. května 2020

Dík patří nejen dobrovolníkům

(Noviny Prahy 16) Radotínský starosta je v čele krizového štábu městské části. Ve stejné roli už má zkušenosti z dob povodní. V rozhovoru mimo jiné popisuje, v čem se současná situace odlišuje od krizí spojených s velkou vodou. A děkuje dobrovolníkům i všem dalším, kteří se starali o seniory v pečovatelském domě a o nemocné ve zdravotnickém středisku.

Radotín prožil stejně jako zbytek země půlku března a  celý duben v  nouzovém stavu. Radnice omezila úřední hodiny a  pravidelně zasedal krizový štáb. Vzpomněl jste si na záplavy, které jste z  pozice starosty a vedoucího krizového řízení v nedávné minulosti musel řešit?

Situace se skutečně povodním v něčem podobá, ale v lecčem se i liší. Záplavy jsou pro nás mnohem čitelnější. Probíhaly navíc v  kratším čase, kdy je zapotřebí mobilizovat lidi a  všechny síly na pomoc zaplaveným a  jejich nemovitostem. Koronavirus je pro nás nový. Největší pozornost jsme museli upřít k domu s pečovatelskou službou nebo ke zdravotnickému středisku. A  hlavně nevíme, jak dlouho situace potrvá.

Jak často zasedal v  březnu a dubnu krizový štáb?

To je další rozdíl oproti povodním, kdy štáb zasedal i  dvakrát denně. Během koronavirové krize jsem svolával jeho členy nejdříve každý druhý den a potom už stačilo zasednout jednou nebo dvakrát týdně. A navíc jsme mohli začít využívat i  moderní technologie, v tomto případě videokonference. Ty nyní nacházejí uplatnění při některých poradách krizového štábu i pro jednání rady městské části. Abychom omezili kontakt mezi lidmi. Zavřela se škola, vydávali jste hygienické pokyny.

Která rozhodnutí byla pro vás nejtěžší?

Nelehké bylo postupné uzavírání provozů, které vycházelo z  nařízení vlády. Jednalo se o  bazén, sportovní halu, kino nebo Kulturní středisko U Koruny, kde měli na březen a duben připravený hezký program. Na druhou stranu i  tato těžká doba přináší určitá pozitiva. Podařil se nám nastavit pružný a  funkční systém velkých nákupů potravin či léků pro seniory. Věřím, že tyto zkušenosti uplatníme i v budoucnu, až krize pomine.

Hlásili se vám sami od sebe dobrovolníci?

Ano a  musím jim všem znovu poděkovat. Všechny dobrovolnické činnosti zaštiťuje radní a učitelka základní školy Simona Baráková. Například u pečovatelské služby by výpadek nakažených pracovníků hrozil kolapsem servisu pro naše lidi v důchodovém věku. V tomto ohledu velmi pomohlo nasazení dobrovolníků. Pečovatelky je vyškolily k různým činnostem v  našich domech pro seniory. Mezi dobrovolníky se zařadili také radotínští hasiči. A dík patří také dobrovolným švadlenám, které nás zásobily rouškami. Chyběly v  pečovatelských domech i v našem zdravotnickém zařízení.

Kolik dobrovolníků se vám přihlásilo?

Jedná se asi o  30 lidí. Věřím, že kdybychom vyhlásili, že hledáme další, tak se nám přihlásí ještě více pomocníků. Dobrovolníci pomáhají také s  roznáškami nákupů pro seniory, starají se o  distribuci léků, jsou činní v pečovatelském domě. Jiní jsou k ruce při stáčení dezinfekce do lahví, které rozdáváme občanům Radotína. Při tom pomáhali i dobrovolní hasiči. Ti se postarali také o  dezinfikování zastávek a  dalších veřejných míst v Radotíně. A navíc drželi pohotovost s profesionálními jednotkami hasičů, protože se některé z  nich ocitly v karanténě.

Jak v  době krize funguje vedení radnice a radotínských úřadů?

Rozdělili jsme pracovníky do skupin, aby fungovaly samostatně, čímž jsme omezili riziko nákazy. Z  vedení radnice pracují dva kolegové z domova – Milan Bouzek a Jan Farník.

Nechali jste se ve vedení radnice testovat na koronavirus?

Nenechali. Na krizovém štábu jsem však hned v  počátku vydal zásadní pokyn používat roušky při všech jednáních úřadu i  v  rámci vytvořených pracovních skupin.

Vyhnula se nákaza Radotínu?

Dostaly se k  nám informace o  několika málo lidech, kteří koronavirus mají. Například od lidí, kteří jsou v  karanténě a  požádali pečovatelskou službu o  pomoc s  nákupy. Rozhodně by ale bylo kontraproduktivní zveřejňovat, kdo nemoc má. Navíc se jedná o  lékařské tajemství. V  celé Praze je okolo šestnácti set nakažených (stav k 22. dubnu – pozn. red.). Pokud platí, že v  Radotíně máme jen několik případů, riziko dalšího přenosu není velké. Je důležité, aby nemocní dodržovali karanténu. A všichni zdraví by se měli řídit přísnějšími hygienickými zásadami.

Jak jste pomáhali zdravotnickému středisku?

Snažili jsme se lékařům pomoci především z  našich zásob ochranných pomůcek a dezinfekčních prostředků. Domluvili jsme se na omezení provozu střediska na dopolední hodiny. Budova měla posílený úklid. Když později dorazily ochranné prostředky, dostali je v první řadě také naši zdravotníci.

Co velké stavby, které v Radotíně nyní běží? Pokračují bez omezení?

Modernizace železnice se zastavit nemohla. Bylo nutné připravit stavbu mostu v Karlické ulici na výluky, které nastaly v  půlce dubna po velikonočních svátcích. Ani stavba Koruny se nezastavila. U  ní je to jednodušší, protože s  tou nejsou spojená taková složitá bezpečnostní opatření jako s  mostem, jenž je zároveň v  běžném vlakovém provozu. Malou výhodou koronaviru je skutečnost, že automobilová doprava v Radotíně zůstala plynulá i přes uzavírku Karlické.

Opozice šíří informaci, že vedení radotínské radnice využilo situaci a během epidemie náhle dalo zelenou projektu Lochkov 2. Jak to s těmito pozemky pro rodinné domy na poli nad Slavičím údolím je?

Takové kopance ze strany některých opozičních zastupitelů už mě nepřekvapují. Celé je to nesmysl. Vedení radotínské radnice nemá na pozemky na katastrálním území Lochkova vliv. Navíc se jedná o  velmi starou záležitost, o  které se dlouho ví. Hlavní město Praha tyto pozemky vložilo jako vyrovnání do restitučního řízení statkářům, kteří přišli po druhé světové válce o svůj majetek. V pražském územním plánu je vyznačilo jako místo určené pro stavbu rodinných domů. A ta se nyní podle všeho uskuteční. Takže opakuji: Pozemky leží na katastru Lochkova, jedná se o  restituční záležitost hlavního města Prahy a celé řízení řeší orgány státní správy, a  ne samospráva. Stavební odbor Úřadu městské části Praha 16 samozřejmě nad celým stavebním procesem v  pozici zástupce státu dohlíží. A  jak jsem se dozvěděl, úředníci osobně a  nadstandardně roznesli oznámení o  řízení všem dotčeným sousedům, aby o  chystaném záměru věděli. Ani v tomto ohledu opozice nemá pravdu, když tvrdí, že se o řízení nemohli lidé v okolí těchto pozemků dozvědět.

Zbývá vám během koronavirového dění čas na vaše oblíbené aktivity?

Rád plavu, ale bazén je nyní zavřený a jeho vodu jsme kvůli úspoře nákladů vypustili. Takže se aspoň projedu na kole, pokud to čas dovolí, protože práce mám nyní mnohem více než obvykle.

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
I.místopředseda ODS Praha 5
zastupitel hl. m. Prahy