10. února 2020

Zbraslavské náměstí v nové podobě

(Zbraslavské noviny) Zbraslavské náměstí tvoří pomyslné srdce naší městské části, ale zbraslavské srdce už nebude nikdy v takové podobě, jak ho známe. Na posledním zastupitelstvu MČ Praha-Zbraslav byly zveřejněny informace o postupu architektonické soutěže „Zbraslavské náměstí“. Změny budou tak velké, že od základu změní tvář našeho náměstí.

Podoba Zbraslavského náměstí v historickém kříži je tradiční a dá se říct, že po desetiletí a možná i staletí neměnná. Zbraslavské náměstí bylo, je a bude důležitým tranzitním bodem pro Zbraslav a její okolí.

Podle dostupných informací je předmětem a cílem soutěže vznik multifunkčního veřejného prostoru, scelení centrální plochy stávajícího náměstí a návrh řešení plochy pro konání akcí. Toto bude možné pouze v případě, že dojde ke zrušení modelu náměstí „kříže“ a vytvoření „půlkruhové“ nebo „kruhové“ varianty náměstí. Je tím míněno, že zatímco střed náměstí bude uchován pro pěší, hlavní tepny dopravy budou přemístěny k okrajům náměstí, tedy blíže k domům na náměstí, obchodům a bankám.

Za tu dobu, co se mluví o projektu změny Zbraslavského náměstí, bylo uspořádáno několik veřejných diskuzí. Opravdu ale nevím, jestli tento způsob komunikace s veřejností je to, čím se radnice bude zaštiťovat, že přestavba náměstí byla řádně diskutována se zbraslavskou veřejností. Na setkáních se vždy diskutovala forma (plán), jak přestavět náměstí (architektonická soutěž), nikoliv konkrétní reálné návrhy náměstí.

Členy nezávislé poroty architektonické soutěže jmenovala Rada MČ Praha Zbraslav. Tato nezávislá porota vybere za zbraslavské občany správné řešení přestavby jejich náměstí.

Osobně jsem pro takovou podobu náměstí, které by bylo vyhledáváno a navštěvováno pro jeho krásu, ale zároveň plně funkční. Parametry budoucího náměstí a jejich případné vztahy by proto měly být diskutovány velmi detailně. Základní otázkou do diskuze zůstává, jestli občané Zbraslavi preferují tradiční variantu „kříže“ s optimální propustností dopravy na/z náměstí nebo „ne-křížové“ varianty s vytvořením většího komunitního prostoru na něm.

Jaké chcete náměstí vy, občané Zbraslavi?

David Macků

předseda MS ODS Zbraslav
zastupitel MČ Praha - Zbraslav

Štítky:
komentář