17. listopadu 2019

Třicet let od sametové revoluce

Od 17. listopadu 1989 uplynulo 30 let. Tak dlouhou éru svobody ve 20. století naši předci nezažili. Nikdy předtím nebyla naše země tak svobodná, bezpečná, prosperující. Zvýšila se životní úroveň, jsme úspěšní, sebevědomí, naše mládež není zatížena předsudky, umí a chce více využívat výhod svobodného světa. Zkrátka máme všechny předpoklady být spokojení.

Přesto se 17. listopad a hodnoty s ním spojené dnes, po třiceti letech, opět zpochybňují. Počáteční spontánnost vystřídalo rozčarování, nespokojenost, otrávenost politiky a politikou. Pocit sounáležitosti a solidarity se někam vytratil, hodnoty jsou relativizovány.

Autentické vzpomínky na éru komunismu rychle vyprchávají a je pravděpodobné a přirozené, že budou vyprchávat stále rychleji. Dnešní mladá generace vyrostla ve svobodné zemi a svobodu bere jako něco samozřejmého, přirozeného, daného. Život bez svobody je pro tyto lidi nepředstavitelný a je to tak dobře, ale o to více je musíme edukovat a připomínat nejen jeden konkrétní listopadový den, ale i všechno to, co tomuto dni předcházelo. Jen tak mohou pochopit, jak se to mohlo stát, že komunismus vznikl a že získal tak obrovskou podporu.

Třicáté výročí pádu komunismu a znovunabytí svobody si zaslouží důstojné připomenutí. Měli bychom vnímat důležitost tohoto výročí a pokusit se být hrdí na to, co jsme jako národ dokázali. Vážit si toho, co jsme získali. A snažit se to udržet. Protože svoboda není samozřejmost, ačkoliv jsme si už v rámci naší každodennosti odvykli ji vnímat jako dar.

Tento dar by ale měl být spojený s určitou zodpovědností. Musíme se o něj starat, vážit si ho, pečovat o něj. Musíme se občansky angažovat, nepodléhat zjednodušením, nemlčet k nepravostem, nebýt neteční vůči náznakům omezování svobody a demokracie. Kritika samotná ovšem nestačí. Nenechme se otrávit špatnou náladou, začněme u sebe, pracujme na sobě, na svém bezprostředním okolí, aktivně se účastněme věcí veřejných, zajímejme se o své okolí, naslouchejme druhým, nebuďme pasivní. Buďme hrdí na svůj domov, na svoji městskou část a spolupodílejme se na jejím zvelebování. A hlavně – nespoléhejme na to, že se něco změní samo od sebe, musíme se o to zasloužit!

Štítky:
komentář