22. listopadu 2018

20 minut Radiožurnálu: Policie by měla ujistit, že nepodléhá tlaku

(Radiožurnál) Je naprosto legitimní, aby se kauzou Andreje Babiše a jeho syna zabýval sněmovní výbor pro bezpečnost. Takový je názor místopředsedy výboru Pavla Žáčka z ODS. Byla cesta Andreje Babiše mladšího na okupovaný Krym bezpečnostním rizikem? A jak by se k tomuto problému měli postavit zákonodárci? Pavel Žáček v rozhovoru s redaktorem Tomášem Pancířem připomíná, že především poslanci z hnutí ANO by měli chtít, aby se kauza řešila ve sněmovním výboru, aby tak zabránili tvrzením, že se vše děje pod tlakem, že se odsouvá konec vyšetřování nebo že Babišův syn byl držen mimo hranice České republiky.

Je Generální inspekce bezpečnostních sborů důvěryhodná? A proč došlo k úniku informací? Poslechněte si celý rozhovor s Pavlem Žáčkem na ČRo Radiožurnál.
 
„Věta, že byl nucen být mimo republiku a vyhnout se vyšetřování, ta mi dodnes zvoní v uších. Ta věta se prostě ve veřejném prostoru objevila,“ upozorňuje.
 
„Novinářům bych nevytýkal, že dělají svoji práci.“ Pavel Žáček
 
Policie by podle něj měla ujistit, že nepodléhá tlaku a že se nikdo nesnaží, aby byla ukončena mimo volební období, nebo aby vše nesměřovalo k tomu, že se vymění policejní orgán, který to vyšetřuje.
 
„Máme v minulosti hodně případů, kdy rozhodování nebylo tak, jak by mělo být. Chápu, že potřebují klid na práci, my jim ho nezískáme tím, že necháme působit premiéra a jeho lidi v zákulisí,“ říká.
 
A na otázku redaktora Tomáše Pancíře, zda cesta Andreje Babiše mladšího na Krym mohla být bezpečnostním rizikem, odpovídá kladně. „Proč tato destinace?“ pokládá řečnickou otázku.
 
 
PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek