20. září 2018

Parky jsou nedílnou součástí kvalitního bydlení, dejme je do pořádku

(Pravá 5) Naše městská část je žádanou lokalitou pro bydlení, i pro velké množství zeleně. Parky nabízí všem generacím místo pro relaxaci i aktivní odpočinek, navíc pozitivně působí na okolní klima. Některé parky a rozmanité zelené plochy však nejsou dostatečně přístupné a udržované. Naším cílem je usnadnit lidem jejich využití a zpříjemnit tím pobyt v přírodě nejen při nesnesitelných vedrech. V parcích chybí sociální zázemí, ale i více volnočasových aktivit a přírodních dětských hřišť. Proto činíme kroky k nápravě.

Připravujeme revitalizaci Motolských rybníků včetně existujícího přírodního koupaliště a okolních zarostlých zelených ploch. Naším cílem je rozšíření rybníka o čisticí plochu s vodními rostlinami, kdy biotop zlepší kvalitu vody pro koupání, dále pak zkvalitnění přístupových cest a vybudování parku s přírodním dětským hřištěm. Usilujeme o vykoupení pozemků, abychom zachránili Vidouli a park Kavalírka. Postupně revitalizujeme parky ve správě městské části.

Dalším nedostatkem je neprostupnost jednotlivých parků. Proto pracujeme například na propojení jednotlivých parků Motolského údolí cestou ve svazích vhodnou pro pěší i cyklisty a dobře dostupnou z okolí. Lidé se pak dostanou příjemnou cestou od Motolských rybníků nebo z Vidoule až na Smíchov. Připravujeme i naučnou stezku Habrová propojující Barrandov s Prokopským údolím a Dívčími hrady.

Dostatek zeleně prosazujeme i u nové rezidenční zástavby. Nový park byl již otevřen v areálu Waltrovka, v rámci projektu Smíchov City vzniknou dva nové parky o celkové rozloze 22 tisíc metrů čtverečních. U nové výstavby na Barrandově plánujeme okružní park včetně sportovišť a volnočasových aktivit, ale i jezírek. Ty budou mít trvalou hladinu vody a zároveň budou sloužit k zadržování dešťové vody rozvojového území v krajině místo dalšího zatěžování nedostatečné kanalizační sítě.

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd