10. září 2018

Jak zajistit kvalitní rozvoj sídliště Barrandov?

(NAŠE PRAHA.cz) Sídliště Barrandov se neustále rozrůstá. Reaguje nová výstavba v západní části sídliště na potřeby občanů? Je stávající občanská vybavenost sídliště dostatečná? A jak se na Barrandově parkuje? Na to se Naše Praha zeptala Zdeňka Doležala (ODS), předsedy výboru životního prostředí MČ Praha 5 a trojky na kandidátce ODS pro říjnové komunální volby, který žije na Barrandově od počátků sídliště.

Mezi stávajícím sídlištěm Barrandov a Holyní má vzniknout nová Pražská čtvrť. Bude nová výstavba přínosem, nebo zátěží pro stávající obyvatele sídliště?

Nová výstavba může být přínosná, musí však odpovídat dopravním možnostem omezeného spojení s centrem Prahy a musí být doprovázena zajištěním potřebné občanské vybavenosti včetně využití pro sport a rekreaci. Proto jsme zadali zpracování územní studie, je však nutná shoda investorů, města a místních občanů. Hledání této shody je potřebné k tomu, aby již nevznikaly předimenzované domy typu Výhledy Barrandov od Ekospolu bez vybavenosti a přes odpor občanů i městské části. Poslední dva roky v rámci koalice usilujeme o nastavení jasných pravidel pro rozvojové lokality i příspěvky investorů na vybudování potřebné veřejné vybavenosti. Podařilo se například nalézt shodu v rámci územního řízení se spolkem Za lepší Barrandov a investorem, kdy Finep vybuduje dostatečné parkovací kapacity, polyfunkční dům a další obchodní a nebytové plochy pro umístění obchodů, služeb i ordinací. V rámci této dohody byla též otevřena druhá pobočka České pošty na Barrandově, v ulici Voskovcova. 

Jaký je současný stav sídliště?

Sídliště Barrandov bylo vybudováno v 80. letech minulého století s jasnou architekturou a koncepcí naplňující základní potřeby obyvatel. Od té doby se mnohé změnilo a sídliště dnes mají plnit funkci místa pro život, ne jen noclehárny. Proto jsme zrekonstruovali objekt bývalé mateřské školy a vznikne zde kulturní a rodinné centrum pro všechny generace. Dále je naším cílem zajistit na Barrandově střední školu a multifunkční sportovní halu. Stále se rozvíjející Barrandov by si zasloužil i pobočku úřadu městské části pro vybrané agendy. Celkově je pak potřeba zajistit, aby byl Barrandov čistší a lépe udržovaný, včetně odborné péče o vzrostlé stromy a zeleň.    

Praha se potýká s nedostatkem parkovacích míst. Jak je na tom s parkováním Barrandov?

V rámci plánované výstavby jsme schopni zajistit dostatečný počet parkovacích míst. Horší je situace stávajícího sídliště, kde byla parkovací místa poddimenzována již při vzniku sídliště a parkování komplikuje lidem život. Sídlištní parkování je však jiné než v centru města a situaci příliš nezlepší P+R parkoviště ani funkční parkovací systém. Barrandov potřebuje nová parkovací místa v ulicích. Možné to je, například rozšířením některých ulic a změnou podélného parkování na příčné. Určitě by pomohl i vznik rezidentního parkovacího domu. Každé auto v něm zaparkované uvolní místo na ulici.

 

Zdroj : http://www.nasepraha.cz/zpravy-45/zdenek-dolezal-jak-zajistit-kvalitni-rozvoj-sid

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd
člen oblastní rady ODS Praha 5
předseda klubu ODS při zastupitelstvu MČ Praha 5