29. června 2018

Zeptali jsme se našeho experta v oblasti podpory podnikání

(Pravá 5) Rozhovor s Ing. Martinem Frélichem, zastupitelem za ODS Praha 5, předsedou Výboru podpory podnikání a EU fondů na MČ Praha 5, ředitelem odboru projektů, vzdělávání a výzkumu Hospodářské komory ČR, ředitelem Výzkumného ústavu pro podnikání a inovace.

Se vstupem ODS do koalice na MČ Praha 5 v roce 2016 byl také zřízen výbor, který se zabývá podporou podnikání. Můžete nám popsat, čím se výbor zabývá?

Cíleně jsme si vybrali oblast podnikání jako svou prioritu. V oblasti podpory podnikatelů mám jasné cíle a vizi. Chci, aby Praha 5 byla pro podnikatele a řemeslníky přitažlivá, chci z ní udělat centrum inovací. Její jedinečná poloha, dostupnost, infrastruktura, členitost a vybavenost nám dávají příležitost vytvořit z Prahy 5 to nejlepší místo pro podnikatele.

 

Jakou roli hrají podnikatelé na Praze 5?

Zásadní. Proto ODS na Praze 5 přistupuje k podnikatelům s osvědčeným návodem: „To nejlepší, co může městská část pro podnikatele udělat, je nepřekážet.“ Neumíme zmírnit negativní následky vládních opatření, jako je zavedení elektronické evidence tržeb, kontrolní hlášení k DPH, obrovskou byrokratickou zátěž, nesmyslné pokuty a kontroly. Co však umíme a děláme, jsou malé a konkrétní kroky, které posouvají naši městskou část mezi vyhledávané lokality pro podnikání.

 

Můžete je uvést? Které konkrétní kroky jste za těch dva a půl roku stihli?

Podařilo se realizovat konkrétní aktivity, jako např. vznik interaktivní mapy řemesel a služeb v Praze 5. Dále běží programy na podporu řemesel v základních školách v Praze 5. Poskytujeme vzdělávání podnikatelům a základní poradenské služby spolu s Obvodní hospodářskou komorou v Praze 5. Každý rok vypisujeme granty na podporu podnikatelů, které směřují především do osvěty a vzdělávání. Vyhlašujeme podnikatele a živnostníka roku v Praze 5. Daří se nám prosadit aktivity do základních škol, které souvisejí s polytechnickou výukou. Realizujeme tzv. smart projekty pro zlepšení života občanů Prahy 5. A v neposlední řadě jsem inicioval vznik a vybudování podnikatelského akcelerátoru pro začínající podnikatele, který plodí inovativní nápady, například aplikace pro chytré parkování či on-line bezpečnost pro děti a seniory.

 

ODS stojí na straně podnikatelů. Znamená to, že podnikatelé, řemeslníci a živnostníci se vracejí znovu s důvěrou k ODS?

Věřím, že tomu tak je, a volby na podzim to potvrdí. Podnikatelé vytvářejí neoddiskutovatelné pozitivní hodnoty pro rozvoj naší země a městské části. Přitom pro současnou vládu jsou lovnou a štvanou zvěří. Živnostníci, řemeslníci a malí podnikatelé jsou na tom bohužel nejhůře. Přestože jsou to právě oni, kdo po státu nic nežádá. Snad jen vymahatelnost práva, rovné podmínky a stabilní podnikatelské prostředí. My v ODS si jejich práce naopak vážíme a známe hodnotu, jakou pro společnost představují.

Ing. Martin Frélich

zastupitel městské části Praha 5
předseda Výboru podpory podnikání a EU fondů MČ Praha 5
předseda místního sdružení Košíře - Motol
místopředseda oblastního sdružení ODS Praha 5