10. května 2018

Pokrytecké by bylo předstírat, že prezident Zeman nevystoupil na obranu ruských zájmů

(www.parlamentnilisty.cz) Pokrytecké by bylo předstírat, že prezident Zeman nevystoupil na obranu ruských zájmů. Šlo o zjevnou snahu zkomplikovat situaci Velké Británii i dalším našim spojencům a naopak účelová výpomoc Putinovu Rusku. Rukojmím je v tomto případě celá Česká republika," hodnotí výroky prezidenta Zemana o u nás vyráběném novičoku poslanec ODS, historik Pavel Žáček. Připravovanou vládu s podporou komunistů vnímá jako neúspěch Andreje Babiše.

 
Prezident Miloš Zeman se opět postaral o mezinárodní rozruch. V TV Barrandov s odkazem na to, že si prostudoval zprávy tajných služeb, zmínil, že novičok u nás byl vyráběn, „byť v malém množství, a poté byl zničen“, a že by bylo pokrytecké předstírat, že se nic takového nedělo. Jak tuto informaci vnímáte?
 
Jako nepravdivou, účelovou a ze zahraničně-politického hlediska nešťastnou. Pokrytecké by bylo předstírat, že prezident Zeman nevystoupil na obranu ruských zájmů.
 
Je dobře, že prezident Zeman hovořil veřejně o informacích tajných služeb tímto způsobem, nebo jde o zradu spojeneckých závazků?
 
Prezident by ve smyslu platných právních norem neměl ani informovat v reálném čase o svých požadavcích vůči konkrétním zpravodajským službám České republiky, ale pochopitelně by následně neměl ani veřejně prezentovat informační výstupy z jejich činnosti. Jde o veřejnou kompromitaci českých zpravodajských služeb nejenom vůči našim partnerům, ale také politické zneužití jejich informací – navíc zjevně manipulovanou formou.
 
Objevila se velmi drsná kritika prezidenta republiky. Například Petr Gazdík uvedl, že Miloše Zemana můžeme považovat za aktivního agenta Kremlu. Co o tom soudíte?
 
Šlo o zjevnou snahu zkomplikovat situaci Velké Británii i dalším našim spojencům a naopak účelová výpomoc Putinovu Rusku. Rukojmím je v tomto případě celá Česká republika. Jak se na to chcete dívat jinak? Západní zpravodajská terminologie pracuje s termínem vlivový agent (agent of influence).
 
Do Prahy přijela parta ruských motorářů zvaných Noční vlci. Podpořit je přišel místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který se dostal do střetu s odpůrci motorkářů. Podle jedněch jsou to ruští vlastenci, kteří tímto způsobem uctívají padlé sovětské vojáky za druhé světové války, podle jiných jsou nástrojem ruské propagandy a prezidenta Putina. Jak je vidíte vy?
 
Spíše se přikláním k druhému pohledu. Dokonalé propagandistické využití nevýznamné cesty relativně nevelké skupiny motorkářů – navíc na amerických strojích – za pomoci provokací, případně i konfliktů ve vybraných zemích. A její zpolitizování na domácí scéně. I padlí vojáci Rudé armády z roku 1945 a jejich hroby jsou pouhými kulisami v tomto divadle.
 
Připomněli jsme si výročí druhé světové války. Za minulého režimu se bagatelizovala (či v jednom období se o tom mlčelo úplně) role americké armády při osvobozování západních Čech. Nenastává teď něco podobného ohledně sovětské Rudé armády. Její kritici tvrdí, že nešlo z jejich strany ani tak o osvobození, ale o přechod od jedné totality k druhé. Dá se to takto označit?
 
Srovnejme si situaci Československa v roce 1945 s ostatními státy střední a východní Evropy. Kam vstoupila Rudá armáda, tam následně vznikaly režimy sovětského typu. Z dnešního pohledu se smlouvou z prosince 1943 prezidentu Edvardu Benešovi v podstatě pouze podařilo odložit naši sovětizaci až za únor 1948, kterou Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, nemluvě o Ukrajině a pobaltských zemích, zažívaly v podstatě ihned po svém „osvobození“. Americká armáda, jak je známo, málem vstoupila do Prahy, posledního středoevropského velkoměsta v hitlerovském područí, ještě před Rudou armádou, a zhatila tak Stalinovy plány. Kromě toho se bojů proti německým okupačním silám na československém území podílely i jednotky rumunské, polské, 1. čs. armádní sbor stejně jako čs. armáda na Slovensku. V posledních dnech se za velmi nevýhodné situace - bez slíbených zbraní - v rámci Českého národního povstání do bojů zapojily i povstalecké jednotky. V Praze a jejím okolí, ale také v jižních Čechách, pak navíc útvary a jednotky Ozbrojených sil Výboru pro osvobození národů Ruska (Ruská osvobozenecká armáda), známé jako vlasovci.
 

Vypadá to, že skutečně vzniká vláda hnutí ANO s ČSSD a podporou komunistů, takže se dá označit jako levicová. Navíc poprvé po Listopadu 1989 budou mít komunisté (nepřímý) podíl na vládě. Co si o tom myslíte?

Vnímám to jednoznačně jako neúspěch Andreje Babiše, zcela jistě mohl sestavit vládu výhradně za podpory demokratických politických stran, a nikoliv extrémistů. Od počátku však bylo zjevné, že je mu to jedno, že jako představitel netradičního politického subjektu nerozlišuje, kdo je představitel demokratických a kdo nedemokratických sil. Možná se dokonce demokratických politiků bojí. Pro něj to není klasická politika, ale byznys, jde mu pouze o vlastní benefit. A nikoliv o zájmy celku, tj. České republiky. ČSSD bude jeho fíkovým listem, jeho pravými partnery i nadále zůstanou KSČM a SPD. Tomu sociální demokraté nezabrání.

Rozhovor vyšel na serveru ParlamentníListy.cz.