27. dubna 2018

Výstavba na území bývalého zlíchovského lihovaru je správná

(www.ipetka.cz) Odpověď na otázku : Jak vnímáte plánovanou výstavbu na území bývalého zlíchovského lihovaru?

Dramatický nárůst cen bydlení v Praze je z velké části způsoben neexistencí dostatku nabídky vlastnického nebo nájemního bydlení. A kde jinde by měla být výstavba více preferována než v zanedbaných a uzavřených územích v centru metropole?

Aby však revitalizace území byla skutečně prospěšná, je třeba zodpovědný přístup nejen nás, zástupců městské části, ale především investora. Osobně očekávám přínos v podobě vybudování potřebné veřejné vybavenosti v přízemích jednotlivých objektů. Velmi důležitý je dostatečný počet parkovacích míst i kvalitní dopravní řešení, které odstraní neprostupnost území a zároveň nezkomplikuje dopravu v ulicích Strakonická a Nádražní.

Z hlediska architektury považuji za důležité navázat na původní industriální styl území Smíchova a vhodně do projektu zakomponovat původní budovu lihovaru, varnu z počátku 19. století i padesátimetrový polygonální cihelný komín, které jsou památkově chráněny. Plánovaná výstavba je nyní ve fázi studií. Těch již bylo představeno několik, ale pouze ta poslední, s umístěním dominanty „obytného komínu“ i vhodnou obnovou a využitím bývalé varny, naplňuje mé představy o zástavbě území.

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd