5. března 2018

Přímá demokracie – klady a zápory

(www.odspraha5.cz) Přímá demokracie je formou demokratické vlády, ve které je vůle lidu přímo přenášena do procesu politického rozhodování. Lidově řečeno, občané se mohou přímo podílet na rozhodování, a to jak na komunální, nebo celorepublikové úrovni.

Jednoznačným kladem přímé demokracie je fakt, že lidé, zvláště na malých obcích a městech, mohou ovlivnit skrze místní referendum rozhodování o otázkách, které jsou jim blízké a přímo se jich dotýkají. Takové referendum je posléze odůvodnitelné, a místní zastupitelé se nemusejí obávat, že lidé nerozumí meritu věci. Jako vhodný příklad lze použít nedávné místní referendum konané v Karlových Varech o otázce: „Jste pro obnovu historické Vřídelní kolonády architektů F. Fellnera a H. Helmera a pro ukončení oprav havarijního stavu současné Vřídelní kolonády z roku 1975?“

Naopak záporně vnímám situaci, kdy by měla o zásadních otázkách směřování státu rozhodovat široká veřejnost, která z podstaty věci nemůže mít o některých problémech dostatek informací. A to buď z důvodu, že se jedná o informace utajené nebo z prostého faktu, že jsou příliš složité na zjednodušenou odpověď ANO/NE.

O dopadech takovýchto referend, kdy není cesty zpět víme mnoho. Příkladem nám může být nejenom brexit, ale i hlasování v Kolumbii, kde referendum odmítlo složitě dojednanou dohodu s rebely z hnutí FARC. Novou verzi pak raději schvaloval jen parlament.

Závěrem tedy konstatování, že rozhodně nesouhlasím s tendenčními a populistickými nástroji v podobě celostátních referend, zvláště když s nimi manipulují strany jako SPD a KSČM.

Jakub Chromý

člen Oblastní rady ODS Praha 5
člen místní rady Košíře-Motol

Štítky:
komentář