1. března 2018

Daňový „hazard“ v podání hnutí ANO

(www.odspraha5.cz) Je všeobecně rozšířeným faktem, že ministerstvo financí v rukách hnutí ANO koná v mnoha ohledech zcela bezprecedentním způsobem, a to zejména na úseku daňové politiky.

Když opomenu zavedení EET, které zhoršilo mnoha lidem podnikání, či je dokonce o tento způsob obživy připravilo, nemohu tolerovat nový nápad Aleny Schillerové, která má na starost vedení ministerstva financí.

Tato zdánlivě nezávislá dáma, ještě zdánlivěji nezávislejšího ministerstva přichází s nápadem několikanásobně vyššího zdanění u fyzických osob, živících se příjmem z pronájmu bytů a aspoň do této doby osvobozených od platby sociálního a zdravotního pojištění.

Zatímco dnes jsou tyto fyzické osoby zdaňovány ve výši 15 procent, od 1. ledna 2019 by mělo zdanění vyšplhat na 19 nebo 23 procent. Jak ministerstvo uvádí, zdanění ve výši 23 procent by se týkalo osob, u nichž by zisk přesáhl výši jedno a půl milionu korun ročně a je třeba ho chápat, jako obdobu daně solidární. Ve výsledku ale tato „solidarita“ znamená navýšení o závratných 60 procent.

Návrh či přesněji řečeno paskvil (jinak se o tom nemohu vyjádřit) už poslalo ministerstvo do připomínkového řízení a měl by být součástí tzv. daňového balíčku.

Největší tragédií této navrhované změny je, že náklady s tím spojené ponesou v konečném důsledku desetitisíce obyvatel, kteří v pronájmech bydlí. Občanské sdružení majitelů domů se totiž nechalo slyšet, že vyšší zdanění se může projevit až desetiprocentním zdražením nájmů. Hnutí ANO tak může ve výsledku způsobit, že lidé, kteří nedosáhnou na hypotéku už neutáhnou ani nájem – hrozí krize nebývalých rozměrů.

Zdá se to vlastně neuvěřitelné, že hnutí ANO, zaštiťující se levicovými ideály ve výsledku ožebračí desítky, ba možná stovky tisíc lidí.

Jakub Chromý

člen Oblastní rady ODS Praha 5