13. prosince 2017

Adventní slovo starosty Prahy 16

(www.praha16.eu) A je tu zase adventní doba. Čas, který by měl být naplněn rozjímáním, klidem a setkáváním se s blízkými a přáteli. Ruku na srdce. Máme to a prožíváme to tak? Domnívám se, že drtivá většina lidí, kteří plní pracovní povinnosti, to tak nemá.

Závěr roku je vedle předvánočního shonu naplněn a okořeněn celou řadou úkolů. Nejinak je to i v rámci chodu městských částí, kdy v prosinci připravujeme poslední veřejná zastupitelstva, schvalujeme rozpočty na další rok, dělá se účetní závěrka, inventarizace majetku, v rámci probíhajících investičních akcí se domlouvá, s ohledem nástupu zimy a stupněm rozestavěnosti díla, optimální harmonogram staveb na další období a vedle běžné každodenní agendy máme celou řadu společenských povinností spojených s adventním časem. 

Když Vám tuto situaci „zpestří“ rozpoutaná hysterie kolem stavu mostů a lávek v Praze jako odezva nemilé události v podobě zřícené mostovky v pražské Troji, anebo vysvětlování nesmyslnosti nejapného článku v periodiku Náš region informujícím o tom, že v Radotíně by mohla vzniknout ubytovna pro bývalé vězně, máte o zábavu postaráno a předvánoční atmosféru obrazně vnímáte jak přes okno za jízdy v rychlíku. 

V obou záležitostech mohu veřejnost uklidnit. V případě radotínské lávky se v pravidelném režimu od povodní v roce 2013 dělají odborné prohlídky a budou se provádět do doby výstavby mostovky nové. 

Ve věci ubytovny se vše také vysvětlilo. Mělo se spíše jednat o upozornění na problematiku návratu lidí po výkonu trestu a jihozápadní předměstí hlavního města bylo dle spolku Šance na návrat jednou z vytipovaných lokalit. No, a i když Radotín nakonec není v hledáčku, nějak se přeci jen dostal na titulek, jelikož paní redaktorka absolutně nedomýšlela svoje kroky. Kdyby podobný článek s výmluvným nadpisem vyšel na Silvestra, bral bych to možná jako vtip… I to je příklad, jak jsme v dnešní době ovlivňováni médii, která s námi manipulují a vytváří v nás „potřebný“ názor.

Podléháme vlně populismu, zprávám se senzačním nádechem čehokoliv a nevědomky potlačujeme svoje nezastupitelné zkušenosti a vědomosti o okolí a lidech, které dlouhodobě známe. Prostě nějak zapomínáme, co jak bylo, a to je špatně. 

Když máme vánoční čas, pojďme si alespoň na začátek vzpomenout na naše nejkrásnější Vánoce, které jsme kdy prožili a pokusme se jim při letošním adventu a Štědrém dni alespoň přiblížit. Uvidíte sami, že je to hlavně o již zmiňovaném klidu, pohodě, pokoře a přítomnosti blízkých, které máte rádi. Prostě o těch, kterým můžete věřit. 
 

Šťastné a veselé vánoční svátky a všechno nejlepší v roce 2018.

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
I.místopředseda ODS Praha 5

Štítky:
komentář