19. října 2017

Vyšší platy učitelům, méně žáků ve třídách

(Pravá 5) Kvalita vzdělání přímo souvisí s hospodářským růstem. Aby byla naše země dlouhodobě prosperující, musí mít vzdělané občany připravené pro život. A jak toho dosáhnout? Je třeba začít u základních škol, které musí být vzdělávacími institucemi, nikoli socializačními centry. A hlavně je třeba si uvědomit, že kvalitní vzdělání je závislé na kvalitních učitelích. A ty je třeba zaplatit. Žáci se toho více naučí v menším kolektivu, je tedy potřeba snížit počet žáků ve třídách, to znamená další finanční nároky na rozpočet. Nejedná se však o populismus, ale o reálný cíl. Peněz je ve školství dostatek, jen je třeba změnit priority.

Kvalitní vzdělávání bez povinné inkluze

Dnes jsou prioritou projekty typu chaotické inkluze a zbytečné rozšiřování povinné školní docházky. Inkluze v podání současné vlády nejvíce poškodí děti s mentálním hendikepem. Systém tyto děti plošně žene ze specializovaného školství na vysoké úrovni k nezkušeným asistentům. Dopad to má na celou třídu. Větší počet hendikepovaných dětí a jejich asistentů ve třídě pak ruší i ostatní žáky. Samo zařazení dětí s postižením do normálního prostředí je správné, nechme to však na rodičích a škole, bez ideologie a velkého nárůstu administrativy. Jde to.

Dalším problémem je neustálé rozšiřování školní docházky. Byla zavedena devátá třída, a také nultý ročník – povinná školka. Čeká nás povinnost zajistit místa ve školce pro děti od dvou let, i když ve spoustě případů tyto děti nebudou na školku zralé. Přidávají se další předměty, dochází k nárůstu vyučovacích hodin. Vše je nákladné a nevede k vyšší vzdělanosti. Dejme to raději na platy učitelů, zejména dobrých učitelů.

Cíle jsou jasné.

Zrušme nesmyslné vyhlášky a nařízení. Snižme byrokracii. Nerozšiřujme školní docházku a nezavádějme chaotické projekty typu povinná inkluze. Místo toho nechme ředitele školu řídit, učitele učit a náležitě jim za to zaplaťme. Dále podporujme přírodovědné a technické vzdělání. Potřebujeme kvalifikované zaměstnance a odborníky, abychom se nestali „montovnou“ pro celý svět. V Praze 5 máme úspěšnou Smíchovskou střední průmyslovou školu. Další střední školu technického zaměření budeme prosazovat na Barrandově. Střední škola zdravotně technického zaměření by pak mohla vzniknout v okolí FN Motol, absolventi by jistě našli uplatnění na specializovaných pracovištích fakultních i soukromých nemocnic.

 

Mgr. Zdeněk Doležal

kandidát č. 13 do Poslanecké sněmovny za ODS

předseda Výboru životního prostředí MČ Praha 5

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd
člen oblastní rady ODS Praha 5
předseda klubu ODS při zastupitelstvu MČ Praha 5

Štítky:
komentář