6. října 2017

Podnikatel nemá být sprosté slovo

(Pravá 5) Podnikatelé vytvářejí pozitivní hodnoty pro rozvoj naší země. Přitom pro současnou dosluhující vládu jsou lovnou a štvanou zvěří. Živnostníci, řemeslníci a malí podnikatelé jsou na tom bohužel nejhůře. Přesto, že jsou to právě oni, kdo po státu nic nežádají. Snad jen vymahatelnost práva, rovné podmínky a stabilní podnikatelské prostředí. My v ODS si jejich práce naopak vážíme a známe hodnotu, jakou pro společnost představují.

ODS na Praze 5 přistupuje k podnikatelům s osvědčeným návodem: „To nejlepší, co může městská část pro podnikatele udělat, je nepřekážet“. Neumíme zmírnit negativní následky vládních opatření, jako je zavedení Elektronické evidence tržeb, kontrolní hlášení k DPH, obrovskou byrokratickou zátěž, nesmyslné pokuty a kontroly. Co však umíme a děláme, jsou malé a konkrétní kroky, které posouvají naši městskou část mezi vyhledávané lokality pro podnikání.

Cíleně jsme si jako jediná strana v současné koalici na městské části vybrali oblast podnikání jako svou prioritu. Veškeré aktivity vycházejí z Výboru pro podporu podnikání a EU fondy, kterému předsedám. Aby mé působení mělo nějaký smysl, pracuji na své vizi Prahy 5 jako centra inovací. Praha 5 má přirozenou konkurenční výhodu díky své poloze, dostupnosti, infrastruktuře, členitosti a vybavenosti. I to je předpokladem pro to, abychom se stali výkladními skříněmi pro vybudování smart města.

Vznik a vybudování akcelerátoru je splněným úkolem. Městská část poskytla začínajícím podnikatelům a novým start-upovým aktivitám prostory na Náměstí Kinských, které plodí inovativní nápady. Například aplikace pro chytré parkování či on-line bezpečnost pro děti a seniory, to jsou smart řešení, které v akcelerátoru vznikají. Rozvoj nových technologií, digitalizace a robotizace s sebou přinášejí nové možnosti, jak usnadnit a zlepšit život občanů.

Ing. Martin Frélich

zastupitel městské části Praha 5
předseda Výboru podpory podnikání a EU fondů MČ Praha 5
předseda místního sdružení Košíře - Motol
místopředseda oblastního sdružení ODS Praha 5