5. října 2017

Kvalitní a dostupné bydlení v Praze

(Pravá 5) Jak toho dosáhnout? Praha je živoucí organismus, který se musí dál rozvíjet. Nyní jsme v období stagnace, nestaví se, poptávka převyšuje nabídku, a cena bydlení tím prudce roste. Za poslední tři roky vzrostla cena bytů v Praze o 40%. Tři roky, které nefunkční magistrátní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice blokuje nejen bytovou výstavbu, ale i potřebnou výstavbu dopravní infrastruktury, zejména dostavbu pražského okruhu. To se musí změnit a je na nás, kterým směrem se vydáme. Dlouhodobě zastávám názor, že územní rozvoj je nutný. Obytná výstavba však musí být doprovázena kvalitní dopravní infrastrukturou, veřejnou vybaveností i zelení. Pro mě 3 zásadní kritéria kvalitního bydlení.

Kde je shoda investora, města a místních obyvatel, musí být proces povolování staveb jednodušší a rychlejší.

Jedním z důvodů, proč se nestaví, je čím dál složitější proces povolování staveb, kdy v době potřebné k vyřízení patříme k nejpomalejším v Evropě. Několik let trvající proces změny územního plánu se skládá z 26 kroků posuzování a schvalování. V Anglii se město dohodne s developerem a začne se stavět. Město na zastavitelném území výstavbu umožní, ale vždy za to na oplátku něco požaduje. Prosazování obecních zájmů mají jednodušší i na Slovensku, kde o územních a stavebních řízeních rozhoduje starosta. V obou případech tak má samospráva mnohem větší vliv na zajištění potřeb občanů v daném území než u nás, kde rozhoduje stavební úřad nezávisle na orgánech městské části.  Proto intenzivně pracujeme na zavedení plánovacích smluv, aby každý investor z každého metru budoucí bytové výstavby přispěl určitou částkou na vybavenost daného místa. Za nutnou a zásadní považuji změnu ne příliš povedené novely stavebního zákona. Na jedné straně je třeba posílit vliv samosprávy a místních obyvatel, na druhé straně výrazně zjednodušit získávání stavebního povolení.

Udržovaná zeleň pro rekreaci a volnočasové aktivity

Praha 5 je žádanou lokalitou pro bydlení, i pro velké množství zeleně. Některé parky a rozmanité zelené plochy nejsou dostatečně přístupné a prostupné. Naší snahou je usnadnit lidem jejich využití. Špatně dostupné parky jsou pak méně navštěvované a minimálně udržované. Tak na mě působí park Šalamounka, kterému chybí přístup z okolí ulic Plzeňská a Vrchlického. Našim cílem je propojení parků Kavalírka, Šalamounka, Husovy Sady a Mrázovka cestou ve svazích vhodnou pro pěší i cyklisty a dobře dostupnou z okolí. Lidé se pak dostanou příjemnou cestou třeba z Vidoule až na Smíchov. Na dostatek zeleně myslíme i u velkých projektů, například v rámci projektu Smíchov City vzniknou dva nové parky o celkové rozloze 22 tisíc metrů čtverečních. Na Barrandově je situace s okružním parkem kolem plánované dostavby sídliště složitější, ale nevzdáváme se.

Dobře dostupné služby a vzdělání jsou klíčové

Zajištění dostatečných kapacit základních a mateřských škol je nutnost, městská část však nemá dostatek budov, pozemků, ani finančních prostředků. Proto je zde nutný a správný příspěvek investorů, ať již převedením pozemků na městskou část, finančním příspěvkem nebo stavbou školské budovy. Služeb, které potřebují stávající i noví obyvatelé, je více, od zajištění zdravotní péče po obchody a restaurace. Proto po investorech požadujeme vybudování dostatečných komerčních prostorů v parterech bytových domů i administrativních budov. Nová výstavba má do lokality přinést novou kvalitu a má být přínosem i pro stávající obyvatele.

 

Mgr. Zdeněk Doležal

kandidát č. 13 do Poslanecké sněmovny za ODS,
předseda klubu zastupitelů ODS,
předseda Výboru životního prostředí MČ Praha 5

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd
člen oblastní rady ODS Praha 5
předseda klubu ODS při zastupitelstvu MČ Praha 5

Štítky:
komentář