4. října 2017

Sv. Jan Nepomucký na Zlíchově

(Pravá 5) Mým životním krédem — je potřeba aktivně pečovat o prostředí, kde žijeme. Dovolená je jen chvíle, ale celý pracovní rok je významně delší úsek života. Když k tomu přidáme trochu místního patriotismu můžeme pak mít radost, že se nám všem podařilo zrestaurovat sochu sv. Jana Nepomuckého u kostela sv. Filipa a Jakuba na Zlíchově.

V době, kdy jsme se v rámci komise pro kulturu a obnovu památek MČ Praha 5 snažili o obnovu „Pomníku padlým Na Zlíchově“, jsem při místním šetření v dané lokalitě objevil zčernalou a poničenou pískovcovou barokní sochu na vrcholu skalního masivu Na Zlíchově. Socha sv. Jana Nepomuckého, doplňuje půvab lokality Zlíchova v okolí kostela sv. Filipa a Jakuba, se svojí krásnou opukovou hřbitovní zdí a přilehlým mariánským sloupem s Marií při výše zmíněném Pomníku padlým od ak. soch. Zdeňka Kolářského.Nápad restaurovat sochu světce se líbil jak zdejší farnosti, zastoupené mgr. J. Ptáčkem, tak našel podporu celé kulturní komise i rady MČ Praha 5. Dne 22. 11. 2016 byl schválen zastupitelstvem finanční dar 200 tis. Kč zlíchovské římskokatolické farnosti na restaurování zmíněné sochy.

Restaurování sochy se ujal pan MgA. Michal Polák, odb. asistent restaurátorské a sochařské školy AVU, který následně dne 28. června 2017 se svým týmem celou sochu demontoval a odvezl do ateliéru k restaurování. V současné době po provedeném restaurátorském a laboratorním průzkumu je prováděno čištění povrchu sochy a odstraňování atmosférických nečistot metodou laseru. Bude následovat rovněž plastické doplnění chybějících části povrchu sochy, barevné sjednocení nově vzniklých plastických doplňků a závěrečné povrchové ošetření celé sochy hydrofobním prostředkem.

Kdo byl Jan Nepomucký? Kněz, kanovník vyšehradský (nar. 1340 - 1350), český zemský patron, který se ve funkci generálního vikáře dostal v r. 1393 do sporu s králem Václavem IV. kvůli obsazení kladrubského opatství. Dle legendy odmítl vyzradit zpovědní tajemství královny. Byl zatčen, mučen a následně svržen z Karlovo mostu do Vltavy (dodnes je místo na Karlově mostě označeno křížkem s pěti hvězdami). Mučedník Jan Nepomucký je pohřben v katedrále sv. Víta a v r. 1729 byl prohlášen za svatého. Je patronem mlynářů, vorařů, lodníků a zpovědníků. Byl často zobrazován i jako poutník ukazující si na ústa - s rybou, symbolem mlčenlivosti.

Restaurování sochy sv. Jana Nepomuckého by mělo být dokončeno do poloviny září 2017 s následným zpětným transportem plastiky z ateliéru na zlíchovskou vápencovou skálu koncem tohoto měsíce.

Počátkem října 2017 bychom mohli slavnostně ukončit úspěšnou realizaci tohoto záměru tj. restaurovat tuto plastiku s cílem nově dekorovat prostředí „našeho“ Smíchova. Při tomto okamžiku si rovněž musíme i lidsky připomenout rozměr pozitivního hrdinství osobnosti sv. Jana Nepomuka a jeho vliv na naše kulturní dědictví.

 

 

MUDr. Michal Bednář

kandidát č. 33 do Poslanecké sněmovny za ODS

předseda komise pro kulturu a obnovu památek MČ Praha 5

zastupitel za ODS

MUDr. Michal Bednář

zastupitel MČ Praha 5
člen MR ODS Klamovka