26. září 2017

Nový park v Praze 5

(www.odspraha5.cz) V Jinonicích v areálu Waltrovky byl za účasti zástupců MČ Prahy 5 otevřen nový park, který nabízí prostor pro relaxaci i zábavu pro děti. Za městskou část jsme připraveni převzít park do správy, abychom zajistili trvalé využití pro občany Prahy 5. V rámci obytné výstavby zde investor počítá i s mateřskou školou. Rezidenci Waltrovka považuji za projekt, který přinese do dané lokality novou kvalitu a bude přínosem i pro stávající obyvatele.

A jak je to s dalšími parky na naší městské části? Jednou z největších předností Prahy 5 je velké množství zeleně. Některé parky a rozmanité zelené plochy nejsou dostatečně přístupné a prostupné. Naší snahou je usnadnit lidem jejich využití. Špatně dostupné parky jsou pak méně navštěvované a minimálně udržované. Tak na mě působí park Šalamounka, kterému chybí přístup z okolí ulic Plzeňská a Vrchlického. Našim cílem je propojení parků Kavalírka, Šalamounka, Husovy Sady a Mrázovka cestou ve svazích vhodnou pro pěší i cyklisty a dobře dostupnou z okolí. Lidé se pak dostanou příjemnou cestou třeba z Vidoule až na Smíchov.

Přístup MČ Praha 5 k revitalizaci parků považuji za zodpovědný a těší mě pozitivní reakce, že se stav parků ve správě naší městské části poslední dobou zlepšuje. Například park Klamovka se dočká revitalizace, opravy cest i rozšíření dětského hřiště.Připravujeme také revitalizaci parků Santoška a Mrázovka. Jsem přesvědčen, že o parky pečujeme lépe než magistrát, jen na správu parků nedostáváme žádné finanční prostředky.Uvítal bych více parků v naší správě i s adekvátním financováním ze strany MHMP. Díky občanům, kteří se na nás obracejí, máme lepší přehled. Víme, že parků a dalších zelených ploch, které by si zasloužili lepší péči, je více.

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd