12. června 2017

Poplatky ve zdravotnictví – ano, či ne?

(ods.cz/os.praha5) Málokdo už zřejmě pamatuje, když počátkem roku 2008, vstoupil v platnost zákon č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů, kterým se měnil zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Byly to tzv. „regulační poplatky ve zdravotnictví“, které umožňovaly zdravotnickým zařízením, lékárnám a praktickým lékařům, vybírat poplatky. Poplatky za denní hospitalizaci, poplatky za vyšetření na urgentním příjmu, či za vyšetření u praktika nebo zubaře. O tom, že to byla novela průlomová a do jisté míry kontroverzní, netřeba polemizovat. Z mého pohledu zkušeností a práce zdravotního asistenta v nemocnici však byla přínosná a opodstatněná.

Možná si kladete otázku: „ proč?“ Proč poplatky v nemocnici, když si platíme zdravotní pojištění? Proč poplatky za vydání léků na recept v lékárně, když musíme mnohdy doplácet na některé léky, které pojišťovna nehradí? Proč poplatek za vyšetření na urgentním příjmu v noci, o víkendu, o svátcích, když nás přepadnou náhlé bolesti? 

Odpovědi jsou jednoduché. Někteří občané nadužívají lékařských služeb. Přijdou na vyšetření v pozdních večerních hodinách s tím, že je nebaví čekat ve frontě, nemají čas se v řádném termínu objednat ke svému praktickému lékaři, nevěnovali pozornost dlouhodobějším zdravotním obtížím apod. U pacientů vyššího věku se stává, že po příjmu na lůžkové oddělení, nezbytném lékařském ošetření, event. operativním zákroku nastane situace, kdy rodinní příslušníci usilují o prodloužení hospitalizace a odmítají si tohoto člena rodiny převzít do domácí péče. Důvody jsou různé, někdy závažné a někdy prosté – např. dovolená v zahraničí. Nemocnice poté musí tyto případy řešit a než se podaří tohoto pacienta umístit např. do LDN (léčebna dlouhodobě nemocných)   poskytuje tomuto pacientovi na svém oddělení ubytování. Tato situace je pro nemocnice nepříjemná zejména v době, kdy potřebují lůžka pro akutní zdravotní případy.

Případů nadužívání zdravotní péče je jistě více, jmenoval jsem jen některé z nich.

Strana ČSSD opakovaně podávala ohledně poplatků stížnosti k Ústavnímu soudu, který nakonec vydal rozhodnutí, jež vstoupilo v platnost 1. ledna 2014 a tyto poplatky zrušilo.  Zůstal pouze poplatek ve výši 90 Kč za urgentní ošetření.

Dovoluji si k tomuto tématu poznámku. Domnívám se, že z výše uvedených důvodů poplatky ve zdravotních zařízeních mají smysl. O jejich návratu a případné výši za jednotlivé úkony navrhuji znovu diskutovat.

Jakub Chromý

člen Oblastní rady ODS Praha 5
člen místní rady Košíře-Motol