22. listopadu 2016

Stav památek na Praze 5

(Pětka pro vás) Odpověď na otázku časopisu "Pětka pro vás" : Jak hodnotíte stav památek v Praze 5 ?

Trvale bedlivě monitoruji stav památek v Praze 5 i v kontextu s nejbližším jejich okolím nejen proto , že to mám v popisu práce , ale také zejména pro svůj osobní vztah k těmto hodnotám.Památky dekorují atmosféru prostředí ,ve kterém se denně pohybujeme .Máme možnost i srovnávat stavební techonologie  a původní materiály ,což opět spestřuje náš každodenní život.

   Kostel sv.Václava na Smíchově s blízkou Portheimkou jsou dvě naše výrazné dominanty .Farnosti sv.Václava se snažíme každoročně přispívat v rámci památkového fondu na aktuální a potřebné opravy .Portheimka se nám minulý podzim opět nově "otevřela " s kavárnou včetně galerie po nezbytných opravách , tzn. zatím fasády a střechy .Dává nám tak možnost zde i letos opět organizovat oblíbené adventní koncerty či vyhlašovat čestné občany Prahy 5 ,včetně zajímavých instalací - výstav v galerii danného objektu ( v letošním roce např. malíře Karla Chaby  či architekta a designera Bořka Šípka ). 

   Malostranský hřbitov  založený v době morové epidemie v r.1680  s kostelem Nejsvětější Trojice rovněž výrazně dekoruje oblast MČ Praha 5 . Malostranský hřbitov byl dlouhodobě uzavřen a letos v červnu i díky Sdružení pro záchranu Malostranského hřbitova jsme slavili jeho otevření po rekonstrukci v rámci tradičních " Májových slavností " . Slavíme a budeme zde slavit i Památku zesnulých .

  Osada Buďánky po létech zmaru má již první renovovaný objekt  "Mlékarny" architektonicky velmi vkusně doplněný. Ostatní objekty tého osady mají nové zastřešení a jsou konservovány. O zámečku Cibulka jsem referoval v samostatném článku tohoto   vydání zpravodaje Pětka.

  Máme rovněž radost z navázání spolupráce s ak.sochařem Zd.Kolářským , spoluautorem Pomníku padlým a umučeným v květnu 1945 - Na Zlíchově, který pro nás nyní výtvarně řeší doplnění pomníku i o jména padlých z pomníku na Barandově. Okolí Zlíchovského pomníku je dekorováno kostelem sv.Jakuba a Filipa , pro který bychom chtěli v budoucnosti instalovat slavnostní osvětlení , stejně jako bychom rádi restaurovali sochu sv.Jana Nepomuckého na zlíchovské skále, která  by byla další dominantou Smíchova.

   Ne všechny památky jsme stačili již ošetřit a plně renovovat. Osobně sám a rovněž  v rámci komise kulturní a obnovy památek , společně s ostatními členy této komise , se trvale snažíme na všechny naše památky myslet , jakkoliv je jejich majitelem MČ Praha 5  či jednotliví soukromí vlastníci. 

  Měl by nám v tom pomáhat  i Program regenerace městských památkových zón, jehož činnost jsme od 1.11.2016 aktivně zahájili sbíráním potřebných dat.

 

MUDr.Michal Bednář

zastupitel MČ Praha 5

předseda komise kulturní a obnovy památek

MUDr. Michal Bednář

zastupitel MČ Praha 5