3. září 2014

Místo betonových květníků skutečná zeleň v ulicích Pětky

Každé dítě ví, že stromy patří do země, a ne do květináčů. Tento od začátku nesmyslný a předražený projekt je potřeba co nejdříve ukončit, betonové květníky dostat z ulic a stromy, co ještě neuschly, zasadit do země. Místo květníků se chceme zasadit o větší podíl skutečné zeleně v ulicích Pětky, pokračovat v projektu „Strom do každé ulice“ a zatravnit tramvajový pás v Plzeňské ulici. Při další výstavbě na Praze 5 budeme požadovat, aby nové projekty obsahovaly dostatečné množství zeleně.

Důvod, proč nám tu květníky stále překážejí, je čekání na osmnáctimilionovou dotaci. To považuji jen za předvolební hru a jsem přesvědčen, že žádnou dotaci nakonec městská část nedostane. Betonové květináče za ty dva roky splnily mnoho funkcí, od bazénů na koupání po obrovské truhlíky na odpadky, kdy boční stěny byly mnohdy využity jako plochy pro graffiti či výlep nelegální reklamy. Jen tu hlavní funkci, a to vylepšení špatného ovzduší, neplní, a ani plnit nemohou. Někde stromy v nich přežívají, někde usychají, jinde už nejsou. Čekání, co s květníky bude, se nám také pěkně prodražuje, jen údržba a zalévání stojí měsíčně kolem sto tisíc. A k tomu je potřeba přičíst nemalé náklady na stěhování, aby když už květníky nepomáhají, alespoň nepřekážely. Nakonec se pro velkou část z celkového počtu 250 květníků místo našlo – na Strakonické u lihovaru. Je to však takový tragikomický pohled na ty řady truhlíků stojících na trávě.

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd