4. září 2014

Pro zelenou Vidouli

Žiju s rodinou v oblasti areálu Botanika, který bezprostředně sousedí s Vidoulí. Tou Vidoulí, která se v posledních týdnech stala nejspíš nejvíce skloňovaným tématem na Praze 5.

Developerská společnost FINEP se totiž snaží o změnu Územního plánu Prahy, aby mohla tyto jedinečné pozemky zastavět. To by samo o sobě nebylo nic nového. Co však je novinkou, jsou letáky ve schránkách obyvatel od najaté PR agentur y, kde se nás FINEP s vlastníky pozemků snaží přesvědčit, že nám vlastně postaví park, hřiště a spor tovní halu. Obrátil jsem se tedy e-mailem na kontakt ve zmíněném letáku a zaslal řadu dotazů na myšlenou zástavbu či budování parku i sportovní haly a vyjádřil zájem o setkání a diskusi nad zástavbou. Ďábel se v tomto případě skrývá (tak jako jinde) v detailu. Případná sportoviště budou financována právě z prodeje rodinných domů. Jde tedy o čistý obchod. My vám podporu a souhlas na výstavbu domů, vy nám sliby o sportovištích.

Co když ale peníze na sportoviště nezbudou?

Co když nepůjde prodej podle představ?

Co když se rozhodne developer, že si raději zvýší zisk, než aby dál investoval?

Domy a sliby nám zůstanou?

Dodnes mi na můj e-mail nikdo nebyl schopen odpovědět. Takto tedy komunikuje FINEP a majitelé pozemků s občany. Je to jen potvrzení mé pochybnosti ohledně vážnosti slibů o parku a sportovišti. Jsem pro to, aby byl zpracován celkový koncept pro celé území Vidoule. Následně se může vést diskuse nad tím, zda má být Vidoule i něčím jiným než zeleným pásem v přírodním parku Košíře-Motol, třeba sportovním územím, jako je Ladronka.

Ing. Martin Frélich

zastupitel městské části Praha 5
předseda místního sdružení Košíře - Motol
místopředseda oblastního sdružení ODS Praha 5